Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

12.12.2011 12.51

Maaoravasta tikutaku – ja kukosta kiekukaiku?

Nimimerkki ”pekka välieurooppa” ehdotti aihetta.

Nisäkkäiden nimet keskusteluttavat. Nisäkäsnimitoimikunta julkaisi ehdotuksensa vuonna 2008. Monet ehdotetuista nimistä eivät ole vielä vakiintuneet. Joitakin pidetään suorastaan huonoina.

Nimimerkki ”pekka välieurooppa” on monien muiden tavoin kummissaan. Hänen mukaansa ”meno alkaa vaikuttaa patologiselta”. Tässä hänen ajatuksiaan aiheesta:

Eipä ole juuri tyhmenpää tähän mennessä kuulunut: maaoravan virallinen nimi on muutettu tikutakuksi! Ja ihmetellään, kun ei nimeä oteta omaksi.

Kyllä suomen kieli pitäisi virallisestikin muuttaa ns. lastenkieleksi, jotta kaikki sitä ymmärtäisivät. Ehdotankin, että lehmistä tulisi ammuja, sioista röh-röhejä, kanoista kotkotteja, kukoista kiekukaikuja, karhuista mörmörrejä, susista uuujeja, jäniksistä pupuja ja hevosista iihahoja.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

12.12.2011 13.02
Laukonpeura
Tai sitten voisi ryhtyä
piruuttaan pedanttisen tarkaksi ja nimetä esim. joutsen pitkäkaulavalkosorsalinnuksi, hyeena savanninauruluiskaselkärumilukseksi, Afrikan norsu isokorvaharmaapääkärsäkääksi jolloin Intian norsu on tietysti pienikorvaharmaapääkärsäkäs...
12.12.2011 13.50
TBi
Siperia kai pelottaa
toimikuntaa, sillä jostain syystä siperianmaaoravan nimiehdotus ei olekaan siperiantikutaku, vaan "Siberian Chipmunk - siperianmaaorava".
12.12.2011 14.51
kansalainen
Kaikki eläimet ovat tankeroita
Turhaa keksiä joka elukalle nimeä, ei niitä kukaan muista. Ne on kaikki tankeroita, senhän sanoi jo Ahti Karjalainen aikoinaan.