Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

4.12.2011 12.57

LUUKKU 4: Vaatimustenmukaisuustoimiala ja liiketoimintarajapinnat

Trafin kieltä.
Liikenteen turvallisuusviraston eli Trafin uusi organisaatio tulee voimaan vuoden 2012 alusta. Organisaatio rakentuu hierarkkisesti toimialoista, osastoista ja yksiköistä.

Organisaation osien nimeäminen ei monestikaan ole helppoa. Ei se ilmeisesti ole ollut helppoa tälläkään kertaa. Toimialoja ovat muun muassa Vaatimustenmukaisuus ja Tietovarannot. Osastoja ovat muun muassa Liikenteen analyysit ja Liikenteen teknologia.

Tämäntapaisia nimiä voi olla hankala käyttää: ”Meillä Vaatimustenmukaisuudessa ollaan sitä mieltä, että – –.”

Ei ole helppoa myöskään viraston moninaisten tehtävien kuvaaminen. Katsotaanpa vaikka yhtä uutista Trafin verkkosivuilla. Otsikko on  Liikennepalvelut monipalvelumallilla: kehittämisohjelman hankehaku käynnistyy.

 Ensimmäinen kappale kuuluu näin:

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on mukana kansallisessa yhteistyöohjelmassa, jonka tavoitteena on innovatiivisten aika- ja paikkasidonnaisten palvelujen ja ratkaisujen kehittäminen kaupallisille ja viranomaistavoitteista lähteville liikenteen, liikkumisen ja logistiikan tarpeille. Yhteistyöohjelmassa keskitytään palveluihin ja niiden edellyttämien uudenlaisten arvoverkostojen kehittämiseen. Asiakkaiden (viranomaiset, yritykset, liikkujat) tarpeista tuotetut palvelut, arvonluontimallit sekä palveluinnovaatiot yhdistettynä toimivaan teknologiaan ja avoimiin viranomais- sekä liiketoimintarajapintoihin luovat pohjan ns. monipalvelumallille. Ohjelman toteuttavat Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, Trafi ja Tekes.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

4.12.2011 17.08
kestinen
Apollo
Vertailun vuoksi JFK:n Apollo-ohjelman käynnistänyt julistus:

"I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to the Earth."
4.12.2011 22.09
Erika
Ratkaisuja tarpeille - viemärit?
Tarkoittikohan tuo, että Trafi on mukana kansallisessa yhteistyöohjelmassa, jonka tavoitteena on kehittää ratkaisuja kaupallisiin ja viranomaisten tarpeisiin, jotka liittyvät liikenteeseen, liikkumiseen ja logistiikkaan?

Toivotaan nyt, että palveluja ei kuitenkaan tuoteta asiakkaiden tarpeista, sillä se edellyttäisi varmasti aivan poikkeuksellisia liiketoimintarajapintoja.

Vaatimustenmukaisuus on tietty ihan oiva valinta, jos aikoo vaatimuksia noudattaa.
5.12.2011 7.59
Laura Kataja
Rajapinnat
Jostakin syystä tuo lähinnä tietojenkäsittelyn tekniseksi termiksi mieltämäni "rajapinta" tuntuu tunkevan mitä ihmeellisimpiin yhteyksiin. Ilmeisesti on olevinaan hienompaa puhua asiakasrajapinnasta kuin kertoa että myyjä esittelee tuotteita asiakkaalle tai neuvonta antaa asennusohjeita.
5.12.2011 18.45
Turbo-GT
Asiakasrajapinnasta
Oli toi Trafin asiakasrajapinta lauantaina iltapäivällä kovin sensitiivinen eli liukas. Luistonesto ja ajonvakaudenhallinta vilkuttivat koko matkan Turusta Helsinkiin.

Suolaa asiakasrajapinnoille!