Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

29.8.2011 9.17

”Pahoinvointia aiheuttavia sanoja”

Nimimerkki ”pekka välieurooppa” ehdotti aihetta.

Nimimerkkiä pekka välieurooppa harmittavat eräät kielemme ilmiöt. Tässä hänen ajatuksiaan:

Muutamat uudissanat tai -väännökset saavat minut kiemurtelemaan voimattomana niitä lukiessani. Aloitetaanpa kauhistuttavimmasta sanasta: maapalloistuminen. Kuinka pallo voi enää palloistua eli tulla vielä pallommaksi? Maahan on jo pallo! Aivan älytöntä. Sen asemesta maailmanlaajuinen olisi terävämpi. Universaali tietysti ei ihan ole täyttä suomea, mutta löisi tuon idioottimaisen palloistumisen mennen tullen.

Eilen luin Suomen Kuvalehdestä sanan, jota en edes ymmärtänyt aluksi: reittausyhdistykset. Ns. tulee sanasta rate. Kenelleköhän se on päähän pistänyt ja pahasti? Miksei voida puhua luottoarvioista tai paremminkin -arvauksista, sillä sitähän ne lähinnä ovat? Tai vieläkin paremmin luottopanettelusta eli lyttyynlyömisestä: näiden arvuuttelujen tuloksena voi joku maa mennä konkurssiin.

Sitten kaikkien normaalisanojen vääntämiset, ns. uudet puhekielen sanat: tehdä remppaa (rempallaanhan se on jo), päivis, leikkis jne. Sellaiset sanat kuin tylyttää aiheuttavat minussa lähinnä pahoinvointia.


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

29.8.2011 9.26
Dr Falken
Jos ihan tarkkoja ollaan niin maapallo ei ole pallo, mutta tuskin siitä ihan palloa on tulossakaan ;)
29.8.2011 9.58
Laura Kataja
Pallot
Kyseessähän on ihan selvästi maapallo-istuminen, eli istuminen joka jotenkin liittyy tähän kolmanteen kiveen auringosta. Voisi olla vaikka jonkinmoinen pallukkamme tilaa koskeva kokous.
29.8.2011 11.42
Leena
Lohdullista kuulla, että joku toinenkin voi pahoin tylyttämisestä, siis myös sanana. On monia muitakin sanoja, jotka saavat minussa aikaan pahoja sana-allergian oireita.
29.8.2011 11.59
Raitis
riettausyhdistys
Ehkä on kyseessä sanaleikki: ei enää raittiusyhdistyksiä vaan reittausyhdistyksiä. Itse tosin luin, että riettausyhdistyksiä.

Se kuulostaisi paljon suomalaisemmalta eikä ole epäselvää, mitä sellainen tekee!
29.8.2011 15.00
Klouppi
Jaa, jos se ei siiis olekaan pallo joka palloistuu entisestään, vaan jokin, joka muuttuu maapallonlaajuiseksi. Toivottavasti "se" ei kuitenkaan maailmanlaajuistu; universaalistuminen ei kyllä enää toimisi.

Reittausyhdistyksestä on turha ottaa lämpöä. Sen on sylkäissyt suustaan joku laiska toimittaja, kun ei ole vaivautunut hakemaan aivopoimuistaan sanaa "luottoluokituslaitos".