Siirry sisältöön
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.
Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

16.8.2011 13.52

Kielikoukeroiden kimppuun naisen logiikalla

Kelataanpa tätä!

Kansaneläkelaitoksen pääjohtajana lokakuussa aloittanut Liisa Hyssälä on Aamulehden mukaan lähtenyt toden teolla parantamaan viraston asiakaskirjeitä ja lomakkeita. Ratkaisu tähän ikuisuusongelmaan on yksinkertainen: "Nyt kun Kelalla on ensimmäinen naispääjohtaja, asiakaskirjeisiinkin tulee selkiys, eli naisen logiikka", sanoo pääjohtaja lehtihaastattelussa.

Naisen logiikkaa tuossa urakassa varmasti tarvitaan. Ja miesten. Kaikkien.

Logiikkauutinen saattaa naurattaa, mutta asiahan on tietysti mitä vakavin. Kela ja muut viranomaiset lähettävät vuosittain miljoonia kirjeitä asiakkailleen. Lomakkeita on tuhansittain.

Kielen asiantuntijoillakin on tietysti näissä talkoissa oma osansa. Kelassa ja muuallakin aletaan entistä enemmän kiinnittää huomiota muun muassa siihen, kenelle kulloinkin kirjoitetaan.

Lähtökohta on yksinkertainen, ihmisen logiikan mukainen. Viestin pitää olla sellainen, että vastaanottajan on  mahdollista ymmärtää se ilman kohtuutonta päänvaivaa. Mielellään kokonaan ilman vaivoja.

*

Kelan saama Vuoden selväsanainen -palkinto: ks. täältä.

Kotuksen virkakielisivut: ks. täältä.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja