Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

13.6.2011 8.51

Musikaalisuus huomenlahjana

Joskus lipsahtaa.

Kuulin tarinan sananvalinnasta, joka ei oikein mennyt nappiin. Erään musiikin ammattilaisen nekrologissa eli muistokirjoituksessa väitettiin suurin piirtein näin: "Musikaalisuutensa hän peri huomenlahjana."

Sattuuhan näitä. Eräälle professorille myytiin kodinkonekaupassa vempelettä, joka oli kuulemma "sutenööristi paras" alallaan. Eräs tuore ylioppilas sai kuulla kehuja juhlamekostaan: "Kuinka hieno! Suorastaan eskoottinen, ihan kuin adeljeeluomus."

Mutta mitä päässä liikkuu, kun se tuottaa huomenlahjan synnyinlahjan asemesta? Liittyykö lipsahdus tekstilajiin ja sen ylevyyteen: tavoitellaanko tavallista "hienompia" sanoja, kun pyritään kunnioittamaan vainajaa?

Ja onko erhe sittenkään kovin suuri? Huomenhan tarkoittaa aamua ja huomenlahja lahjaa, jonka sulhanen (tai tämän isä) antaa morsiamelle häitä seuraavana aamuna. Yhdenlainen huomenhan se syntymäkin on. Eikä liene aivan tavatonta, että rakkauden voima saa räkätinkin laulamaan satakielen lailla.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

13.6.2011 12.46
Vieno H
Olis kiva kuulla rakastunutta räkättiä;)!