Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

31.5.2011 8.59

Mustikkapiirakan viinisuositus?

Nipotanpa vaihteeksi alkoholimyönteisestä kielenkäytöstä.

Asiakasomistajana sain taas edun, tutun ja turvallisen koko perheen lehden. Näin kesän korvalla tuollaisissa lehdissä on runsaasti suvisia ruokaohjeita, ja mikäpä sen mukavampaa.

Ruokaohje tai -resepti on tekstilaji, jota monesti käytetään esimerkkinä vakiintuneesta kielenkäytön tavasta. Ohje sisältää tietoja käytettävistä aineksista ja siitä, miten aineksia pitää käyttää, jotta päästään toivottuun tulokseen. Ruokaohje on niitä harvoja tekstilajeja, joissa viljellään imperatiivia luontevasti.

Mutta maailma muuttuu, ruokaohjekin. Uusissa ruokaohjeissa tuppaa olemaan uusia funktionaalisia jaksoja, kuten me tekstintutkijat niin sattuvasti sanomme.

Ohjeissa kerrotaan nyt myös ruoka-annoksen ravintosisällöistä (kaloreiden, proteiinin, rasvan yms. määrät). Eikä tässä vielä kaikki: ruokaohjeisiin yhdistetään viinisuositus. Saamassani asiakasomistajalehdessäkin kerrotaan, mikä on sopiva viini kuhafileiden, grillipihvien, jauhelihapihvien ja mansikka-marenkitortun kanssa.

Hyvähän se on tietää, mitä viiniä on suositeltavaa nauttia mantelilettujen ja mansikkasalaatin kera. Tämä kelvannee taas yhdeksi esimerkiksi alkoholimyönteisestä kielenkäytöstä ja alkoholin käyttöön liittyvien ideologisten merkitysten luonnollistumisesta. Joku saattaisi väittää tätä jopa alkoholin julkimainonnaksi, mainitaanhan suosituksissa myös viinimerkit ja pullojen hinnat.

Aivan pakollinen osa reseptiä viinisuositus ei vielä näytä olevan. Kardemummaisen mustikkapiirakan voi nauttia ilman viiniäkin. Kiitos tästä mahdollisuudesta!


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

31.5.2011 13.48
Vesa Heikkinen
Itse itseäni korjaten
Eipä ollutkaan kyse asiakasomistajalehdestä vaan kanta-asiakaslehdestä. Pahoittelen kömmähdystä. Mutta kyllä näitä viinisuosituksia ja viinivinkkejä on nyt eri lehdissä runsaasti.
1.6.2011 13.18
Urpu
Että vedä piirakkaa JA kännit?
Kulttuureissa, jossa ei ole kulinaristisia perinteitä, joiden myötä alkoholin (maltillinen) nauttiminen yhdistetään hyvän ruoan nauttimiseen, vaan ainostaan toisaalta ryyppäämismyönteinen perinne ja toisaalta siitä riippumaton "perunat ja kastike"-perinne, varovaiset yritykset koulia ihmisiä käyttämään viiniä sillä ainoalla tavalla, jolla sitä kuuluisi käyttää, tulkitaan näemmä alkoholimyönteisen ideologian levittämiseksi. Kiintoisaa.

1.6.2011 13.53
Vesa Heikkinen
Urpu, kiinnostaa tietää, mitkä ovat ne "kulttuurit", joissa ei ole kulinaristisia perinteitä? Toisekseen, väitätkö, ettei "ihmisten kouliminen" alkoholin "maltilliseen nauttimiseen" ole alkoholimyönteisyyden levittämistä? (Enkä tässä ole varma, onko mainitsemassani tekstissä kyse ensisijaisesti koulumisesta kohtuukäyttöön.)

Siitä kai olemme yhtä mieltä, että ruokaohjeisiin liitettävä viinisuositus luo ja ylläpitää sekä vahvistaa alkoholimyönteistä ilmapiiriä? Ja tietysti tekstit luovat myös tarpeen ostaa viiniä.

Tämä menee ehkä tuosta kieli- ja tekstinäkökulmasta vähän sivuun, mutta sanonpahan kuitenkin: Tietääkseni alkoholinkäyttö on Suomessa lisääntymässä. Lähestymme jo sellaista runsaan kulutuksen maata kuin Ranskaa.
1.6.2011 21.08
Urpu
Myönteisyys rulaa
Väitän, että Suomi on alkoholikielteinen maa, jossa alkoholin käyttöön liittyy kielletyn hedelmän maku: Ei ole normaalia - tai luonnollista - juoda yhtä lasia viiniä aterian kanssa (koska sen, joka juo lasin viiniä jopa keskellä kirkasta päivää, täytyy olla vakavasti juoppo); sitä vastoin poikkeuksellinen, ns. hyvistä tavoista poikkeava käyttö on suorastaan maan tapa (kun juodaan, vedetään kunnon lärvät, ja millainen tahansa örvellys on silloin sallittua, koska "sehän oli kännissä").

Alkoholimyönteisessä ilmapiirissä on kenties "luonnollistunut" sellainen "ideologia", jossa alkoholin normaalikäyttö paitsi osataan, myös hyväksytään, ja jossa alkoholin käyttöä örvellystarkoituksessa paheksutaan. Siksi olen tyytyväinen viinisuosituksista, jotka "luovat, ylläpitävät ja jopa vahvistavat alkoholimyönteistä ilmapiiriä".

Tämä menee nyt tosi räikeästi kielinäkökulmasta sivuun, mutta ihan pakko sanoa: Ääliökin tajuaa, että alkoholi on vaarallista. On vain kivempi katsoa sivusta, kun ihmiset ottavat sivistyneitä riskejä sen sijaan, että yrjöilevät kaduille ja opettavat lapsilleenkin, että se on ihan normaalia käyttäytymistä.