Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

18.5.2011 15.19

Muutamia ylilyöntejä...

... ja luonnollistuvia merkityksiä.

Maailmanmestarit juhlivat ja rapatessa roiskuu, niinpä niin. Tuli mieleeni, että juhliin ja juhlimiseen yhdistetään nykyään monesti ikään kuin itsestään selvästi Kuningas Alkomahooli.

Voidaan puhua kielellisten valintojen ja merkitysten luonnollistumisesta. Samalla on käynyt niin, että myös viinaan tulee liitetyksi näissä puheissa ja teksteissä lähinnä myönteisiä merkityksiä.

Kun kontataan, tulee tarpeita selitellä. Aikamoinen vähättelyn taidonnäyte on mielestäni Suomen Jääkiekkoliiton asiasta julkaisema tiedote: pahoittelemme muutamia ylilyöntejä.

Ymmärrän hyvin, miksi lasten ja nuorten järjestöt ovat ottaneet asiaan kärkevästikin kantaa. Merkityksiä, ei-toivottaviakin, luonnollistavat sanojen lisäksi muut teot.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

19.5.2011 19.54
K. Ruohomäki
Luonnollista esikuvaa
Maailmanmestarit näyttivät avoimesti, että he juhlivat samalla lailla kuin muutkin kansalaiset, faninsa ja kannattajansa. Eli viinan voimalla. Samaa avoimuutta ei julkisella paikalla sallita tavantaapertajille. Ehkä sanoma kätkeytyi juuri siihen: menkää ja tehkää te samoin! Se olis luonnollista. (Vrt Lk 10:37.)
21.5.2011 11.41
Esko H
Sponsorit puhuivat
Ymmärsin, että kyseessä oli tuote-esittely. Jääkiekkoa auliisti tukevat kaljapanimot valjastivat reippaat urheilijanuorukaisemme tarpeisiinsa saadakseen vastinetta sijoituksilleen. Luulen, että raittiuskasvatus oli ainoa joka hyötyi. Ja hyvä niin.
24.5.2011 19.53
Tuli mieleeni, että juhlimiseen ja juhliin on kautta aikojen yhdistetty alkoholi: juhlahetkeä tai iloista tapahtumaa on tapana juhlistaa kilistämällä iloisesti laseja.

Niin kauan kuin alkoholi mielletään nautintoaineeksi, jota juodaan lasillinen tai kaksi, siinä ei olekaan mitään pahaa.
Sen sijaan siinä vaiheessa, kun alkoholista puhutaan yleisesti erilaisin eufemismein, kutsumalla sitä esimerkiksi "Kuningas Alkomahooliksi", vahinko on jo tapahtunut. Kun jääkiekkojoukkue siis vetää juhliessaan lärvät, ja toteaa että tapahtui ylilyönti, se ei todellakaan luo mitään uusia merkityksiä tai luonnillista viinan väärinkäyttöä; kännihän on Kuningas Alkomahoolin juonnin normaali seuraus ja nyt tuli kompasteltua vielä tavallistakin enemmän.