Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

1.4.2011 14.24

Aprilliä! Pure palturia

Kielentutkijat piloilla.

Tiedoksenne tämä mitä ajankohtaisin kieliohjelma. Kielentutkijat Tomi Visakko ja Eero Voutilainen selvittelevät aprillipilan olemusta Aristoteleen kantapäässä.

Muuten, millaisia piloja olette kohdanneet tänään? Kielellisesti ketkuja tai kutkuttavia kenties?

Aamulehti on kuulemma väittänyt, että Kielitoimisto suosittelee tabletin nimeksi aktiiviluukkua ”mainittujen reunaehtojen puitteissa”. No voe.

Ainakin Aamulehti ja STT ovat listanneet muiden piloja. Ks. täältä.


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

4.4.2011 2.24
Aprilliä??
Eikös se kirjoiteta aprillia?
4.4.2011 7.57
Vesa Heikkinen
Joo! Sanakirjan mukaan juuri noin eli aallisena. Otin tässä vapauden kirjoittaa, niin kuin itse sen sanon. Olen viljellyt näissä blogimerkinnöissäni muutenkin aika paljon omaa puheenparttani, tai muiden... Luotan siihen, että yleiskielinen teksti kestää tällaiset pienet "vapaudet". Tekstilajikysymyshän tämä taitaa olla niin ikään. Minulle blogimerkintä ei ole se tiukimmin normitettu laji.

Muuten, aprillista ks. esim. Raija Moilasen juttu Kotuksen verkkosivuilta:
http://www.kotus.fi/?s=2616.
4.4.2011 9.07
Pilkkusäännöt jäävät historiaan
Kielipoliisilaitos kertoi, että Suomi luopuu pilkkusäännöistä ensimmäisenä Euroopan unionin jäsenvaltiona.

www.facebook.com/kielipoliisilaitos
4.4.2011 10.53
Aprillia
Tuopa on oiva, ja tervejärkinen vastaus, tosin yllättävän vapaamielinen näillä sivuilla.

Tästä lähtien pilkunrakastajien niuhottamiseen voi siis mainiosti vastata, että tämä on minun omaa puheenparttani, ja yleiskielinen teksti kestää hyvin vapaudet mitä oikeinkirjoitüksen suhteen mahdollisesti haluan ottaa.
4.4.2011 11.01
Vesa Heikkinen
Niin, lopultahan jokainen vastaa kielellisistä valinniostaan itse. Minä olen tosiaan tässä yhteydessä ja tässä tekstilajissa ottanut itselleni joitakin vapauksia ns. yleiskielen normien suhteen. Mutta kunnioitan syvästi myös niitä, jotka haluavat pitäytyä tässäkin yhteydessä norminmukaisessa kielenkäytössä.