Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

16.3.2011 9.45

Kielitaito ja kansalaisuus

Mitä tarkoittaakaan täysivaltainen jäsenyys yhteiskunnassa?

Pitäisikö jonkin maan kansalaisuuden saaminen kytkeä kielitaitoon? Muun muassa tätä pohtii tutkija Marita Härmälä Kielikoulutuspolitiikan verkoston verkkolehden jutussaan.

Härmälän mukaan kansalaisuuden saaminen yhdistetään monissa maissa kielitaitoon. Suomen tilanteesta Härmälä kirjoittaa näin: "Suomessa Yleisten kielitutkintojen keskitason suomen tai ruotsin kielen testin suorittaminen tasolla 3 on yksi kansalaisuuden saamiseen vaikuttavista kriteereistä. Viime aikoina kansalaisuuden ja kielitaidon kytkemistä toisiinsa on myös kritisoitu."

Härmälä arvioi, että "pysyvämmän ja täysivaltaisemman jäsenyyden" saavuttaminen suomalaisessa yhteiskunnassa edellyttää maahanmuuttajalta suomen tai ruotsin taitoa. En ole tästä aivan vakuuttunut. Onhan täällä aina pärjätty monilla muillakin kielillä, ihan täysivaltaisesti.

Mahdollisimman monipuolisesta kielitaidosta tuskin on haittaa kenellekään. Toisaalta täysin uuden kielen opiskeleminen on monille tuskallista, ellei jopa mahdotonta. Maahanmuuttoon liittynee monesti erilaisia henkilökohtaisia, kulttuurisia ja yhteiskunnallisia törmäyksiä ja huonommuudentunteita. Yhteiskunnan muuttajalle syöttämä ajatus hänen kielensä riittämättömyydestä ei tilannetta helpota.

Minun mielestäni kansalliskielten opiskeleminen tulee tehdä haluttavaksi ja mahdolliseksi. Pakottaa siihen ei ketään saisi. Täysivaltaiseksi kansalaiseksi pitää pystyä tulemaan omalla äidinkielellä, onpa äidinkieli sitten mikä tahansa. Kun oikeus omaan kieleen on turvattu, on helpompi kotoutua ja vaikka ryhtyä opiskelemaan maan muita kieliä.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

17.3.2011 15.08
Maahanmuuttajan pitää pystyä tulemaan Suomen täysivaltaiseksi kansalaiseksi omalla äidinkielellään, onpa äidinkieli sitten mikä tahansa, on jalo ja avarakatseinen vaatimus!

On varma aisa, että suomea tai ruotsia taitamaton kansalainen pärjäisi Suomessa; tuohan kansalaisuus muassaan erilaisia kansalaisoikeuksia. Hän ei kuitenkaan pystyisi esimerkiksi seuraamaan tätä, itseään koskevaa keskustelua tällä forumilla, monista muista keskusteluista puhumattakaan, ilman muiden apua. Olisiko hän siis täysivaltainen, mutta muista riippuvainen yhteiskuntamme jäsen?

21.3.2011 0.27
Jalo ja avarakatseinen vaatimus
En vain ole ihan varma, paljastaako se esittäjänsä ylemyyden- tai alemmuudentunteen ulkomaalaista tulijaa kohtaan.
21.3.2011 0.41
Kannattaa lukea
Realiteettien mieleenpalauttamiseksi Alexandra Naryan blogimerkintä "Ei-suomenkielinen, aina maahanmuuttaja"