Siirry sisältöön
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.
Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

8.3.2011 11.33

"Vähättelevä ja kaunisteleva kielenkäyttö"

Nimimerkki "pekka välieuroopasta" ehdotti aihetta.

Nimimerkki pekka välieuroopasta toivoo keskustelua siitä, miten asioita ja tekoja vähätellään tietynlaisessa kielenkäytössä. Alla hänen viestinsä keskeiset kohdat.

*

Esimerkiksi surma, tappo, murha tai kaatuminen sodassa tapattamisen asemesta. Tai jonkin luvatta haltuun ottaminen varastamisen asemesta.

Sanomalehdissä puhutaan vain koulusurmista, ihan kuin joku vain vahingossa sattuisi kuolemaan; nehän ovat suunniteltuja murhia. Tappo kai on äkkipikaistuksessa suoritettu teko, mutta mikä on surma?

Kun kaatuu sodassa, saa sodalle hyväksymisen ja luvan tappaa surutta. Toisen omaisuuteen kajoaminen ei enää ole varastamista vaan luvan kysymisen unohtamista.

Tätä kaunistelua on vaikea kestää, kun perusasiat unohdetaan ja haetaan rikollisten tekojen ymmärtämistä ja tavallaan myös hyväksymistä. Eikö asioista pitäisi puhua niiden oikeilla nimillä eikä aina hakea ymmärrystä ja kaunistelua ?


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

8.3.2011 12.31
Matti Sunell
Surma
Surmahan määritellään rikoslaissa, se on eräänlainen lievä tappo.
8.3.2011 15.25
Koskela
Lievä tappo?
Surmattu tarkoittaa siis lievästi tapettua? Vainaa yhä kaikki, olettaisin.
9.3.2011 12.59
hjhjklh
naistenpäivän jälkeinen päivä
Sen lisäksi "Naisen luvaton käyttöönotto on rikos", sanoi kampanja aiemmin.

Muuten voi tietenkin ottaa käyttöön. Artefakti mikä artefakti.