Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

2.3.2011 13.36

"Veljen mies ja siskon vaimo"

Jussi Laine ehdotti aihetta.

Jussi Laine haluaisi kuulla mielipiteitänne tästä:

Mitä nimityksiä tulisi käyttää veljen miehestä tai siskon vaimosta? Sopivatko langot, kälyt ja nadot tähän? Olisiko syytä keksiä uusiosanoja?


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

2.3.2011 18.09
Käly
Jos joku vielä tällä vuosituhannella käyttää sanoja lanko, käly ja nato, mikseivät ne tässäkin olisi yhtä "käyttökelpoisia". Oman sisaruksen naispuolinen puoliso olisi siis käly ja miespuolinen puoliso olisi lanko. Puolisoiden siskot olisivat niinikään kälyjä ja veljet lankoja. Homopareilla olisi vielä mahdollisuus kutsua toistensa veljiä kydyiksi ja siskoja nadoiksi. Lesboparit voisivat kutsua toistensa veljiä nääliksi. Kätevää.

Jos siis joku, toistan, vielä tällä vuosituhannella käyttää näitä termejä.
2.3.2011 22.08
Illimar
Vanhat hyvät sanat käyttöön vain!
Veljeni mies on ollut minulle luontevasti lanko. Mitäpä näihin uusia sanoja keksimään?
2.3.2011 22.23
Kiuru
Veikko ja sirkku
Facebookissa olivat tähän liittyen listanneet vanhentuneita sukulaisnimityksiä. Jos veikko on ollut vanhempaa veljeä tarkoittava sana, niin senhän voisi ottaa uuteen käyttöön veljen miestä tarkoittamaan. Pariksi sille sirkku eli sisaren vaimo. Sirkussa olisi r niinkuin sisaressa ja se sopisi veikon kaveriksi siksikin, että molemmat ovat myös erisnimiä.
7.3.2011 10.08
SK
Ai eikö niitä käytetäkään?
Aivan sujuvasti nuo langot ja kälyt tähänkin varmaan sopivat. En tosin edes tiedä, millaisiin sukulaisiin noilla nimityksillä yleensä viitataan: mulle kälyjä on niin miehen siskot kuin veljen tyttöystäväkin. Ehkä jopa miehen siskon mies voisi olla lanko? (Ja kyllä, nämä sanat kuuluvat arkipuheeseeni.)
9.3.2011 19.05
MOT
Siis hetkinen. Et edes tiedä mitä kyseiset sanat takoittavat, ja silti väität silmät kirkkaina että joo-o, kyllä niitä vaan käytetään.