Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

12.12.2010 16.28

Puolen millin teksti

Kyllä tekstityöläisetkin voivat päästä palkoille!

Tekstien tekeminen ei useinkaan lyö leiville. Jotkut romaanikirjailijat tiettävästi ansaitsevat hyvin, mutta millaisia mahtavatkaan olla korvaukset esimerkiksi kouluissa, sairaaloissa tai päiväkodeissa tehtävistä virkateksteistä? Tuskin hääppöisiä.

Tekstien pakertaminen on tässä tekstiyhteiskunnassamme yhä useampien työn keskeinen sisältö. Harvoin tekstistä kuitenkaan kiitetään, vielä harvemmin maksetaan kunnolla.

Nyt törmäsin kuitenkin tekstiin, jossa liuskakorvaus vaikuttaisi kohtuulliselta. Jos Iltalehteä (26.11.2010) on uskominen, maabrändityöryhmän loppuraportin laatiminen ns. ulkoistettiin ja tekijöille maksettiin satatuhatta euroa (100 000). Päätoimittajalle on erikseen maksettu 100 000 euroa ja konsultille 150 000 euroa. Kaikkiaan ryhmän kustannukset kahden vuoden ajalta olivat 514 199 euroa ja 14 senttiä.

Raportissa on 355 väljästi taitettua ja melko vähäkirjoituksista sivua. Tekstin lukaisemiseen menee tunti tai pari. Raportin hinnaksi tuli rapiat 1 400 euroa per sivu.

Mitenkähän on: Sovellettiinko laatijoiden ym. valinnassa hankintalakia? Kilpailutettiinko?


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

12.12.2010 20.45
Jussi
Jonkun Muun rahoja
Jaksaako joku vielä muka yllättyä, jos Jonkun Muun rahoja käytetään julkispuolella tavattoman leväperäisesti? Toisaalta, mikäli asia on jo valtakunnanlehdessäkin ollut esillä, mikäpä estäisi tekemästä asiasta kantelua?

En kyllä itse onnistunut pikaisella googlettelulla löytämään tätä uutista netistä, ilmeisesti näin oli vain paperilehdessä?

Mutta mutta, onhan rapottti hienon näköinen! Tokihan paljon rahaa kuluu, kun kerrataan geometrian alkeita, väritellään sivuja ja löydetään vaikealukuisia fontteja.
12.12.2010 21.33
Vesa Heikkinen
Kyllä sitä joskus aina yllättyy.

Löysin jutun Suomen media-arkistosta. Jutun otsikko on "Puolen miljoonan farssi". Kirjoittaja on Aino Kangaspuro.

http://www.media-arkisto.com
14.12.2010 10.53
Vesa Heikkinen
Olisi mukava tietää tarkemmin tuon raportin syntyprosessi yksityiskohtineen. Mitähän esim. tuohon ulkoistettuun laatimiseen kuului, millaisia työtehtäviä?

Tässä olisi taas tutkivalle journalistille töitä!
15.12.2010 8.06
Vesa Heikkinen
Jussille vielä. Ennen kantelun tekemistä olisi mukava tietää tarkemmin, pitääkö tällaiset työt kilpailuttaa, onko nyt kilpailutettu, mitä ulkopuolisilta oikein on ostettu jne. Olisihan se tietysti mainiota, jos joku asiasta enemmän tietävä kertoisi meille tietämättömille. Vaikkapa tällä foorumilla.
14.1.2011 19.41
Vesa Heikkinen
Vähän halvempia tekstejä...
Pakko mainita tässä yhteydessä tämä: Journalisti-lehden jutun mukaan joidenkin tekstien tekijöille maksetaan huomattavasti "kohtuullisempia" korvauksia.

Uutispätkästä saa 2 - 4 euroa. Kyse on tietysti kääntäjän työstä ja sen arvostamisesta.

Katsokaapa tuolta:

http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2011/01/palstat/takasivu-erikoistarjous/