Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

26.11.2010 14.21

Kielentutkijoiden karvalakkilähetystö eduskunnassa

Kävimme viemässä eteenpäin hyvän virkakielen ilosanomaa.

Olin tänään eduskunnassa muutaman muun kotuslaisen ja selkokeskuslaisen kanssa. Puhuimme virkakielen parantamisesta paikassa, joka nimensäkin puolesta sopi tilaisuuteen vallan mainiosti: Laki-vierailijatila.

Tavoitteena on saada virkakielen parantaminen seuraavan hallituksen ohjelmaan. Paikalla olleet kansanedustajat suhtautuivat vetoomukseemme myönteisesti ja lupasivat ottaa sen esiin omissa ryhmissään.

Asian muotoili osuvasti omassa puheenvuorossaan vasemmiston Unto Valpas: Hallitusohjelma on juuri se teksti, johon virkakielen parantaminen pitää kirjoittaa. Silloin voidaan saada jotain aikaankin.

Niin, karvalakkilähetystö? Minulla ainakin oli mennen tullen päässäni (teko)karvainen lakki. Kuka osaisi sanoa, milloin karvalakkilähetystöistä alettiin yleisemmin puhua? Taisi olla Kekkosen aikaan?


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

14.12.2010 14.32
Vesa Heikkinen
Iltalehti järjesti eduskuntavierailumme tiimoilta nettikyselyn. Kysymys on tämä: "Onko sinulla vaikeuksia ymmärtää viranomaisten käyttämää kieltä?"

Vastauksia on tullut tähän mennessä 1311. 94 % on vastannut "kyllä".

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010112612770236_uu.shtml