Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

24.11.2010 14.17

Kielentutkijoille töitä! Osa 2

Onko poliittista tahtoa? Onko rahaa?

Toitotin ensimmäisessä blogimerkinnässäni, että kielentutkijoita ei ole liikaa, vaikka niin väitetään. Pikemminkin meitä on liian vähän.

Siteeraan itseäni, kuten kaikki kunnon ihmiset: "Kielentutkijoita pitäisi palkata kaikkialle: poliittista puhetta parantamaan ja markkinoiden salakieltä avaamaan, lakeja valmistelemaan ja virkatekstejä tuunaamaan, yritysten viestintää sujuvoittamaan ja eri alojen ammattilaisia avittamaan. Kielentutkijoille olisi töitä kaikenlaisen kielitiedon ja -tietoisuuden lisääjinä, nukkuvien herättäjinä."

Miksikö palaan tähän aiheeseen nyt? No siksi, että minun pitäisi pitää perjantaina eduskunnassa n. 8 minuutin alustus aiheesta "virkakielen parantaminen hallitusohjelmaan".

Kotus esittää monenlaisia toimia, joilla virkakielestä saataisiin nykyistä ymmärrettävämpää. Mutta eihän tätäkään ilman ihmisiä eikä rahaa tehdä. Kielentutkijoille riittäisi töitä.

Olemme jo aiemmin tiedottaneet Kotuksen vaatimuksesta. Nyt pyrimme viemään asiaa eteenpäin eduskuntapuolueille.

Perästä kuuluu. Perjantaina.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja