Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

28.10.2010 12.30

Vollottaja

Minulle on juuri myönnetty Vollottajan arvonimi.

Kirjoitin taannoin Hiidenkiveen Soklin kaivoshankkeesta sekä kaivoksen kannattajien ja vastustajien näkemyksistä. Ihmettelin jutussani muun muassa sitä, mikä argumentti tällaisissa keskusteluissa on paras tai pätevin: onko se aina itsestään selvästi raha? No, varmasti jutustani välittyi myös se, että vastustan mokomaa hanketta henkeen ja vereen.

Ajattelin, että juttu saattaisi kiinnostaa myös itälappilaisia Koillis-Lappi-lehden lukijiota. Hiidenkivi antoikin luvan lähettää juttuni myös sinne. Olenhan kirjoitellut silloin tällöin muulloinkin lehden Vieraskynä-palstalle.

Tänään sitten juttuni on ilmestynyt Koillis-Lapissa eli "Vipusessa". Sain jo palautettakin. Savukosken kunnanjohtaja lähetti viestin, jossa moitti minua vastustamisesta ja valittamisesta.

Kunnanjohtajan mukaan Itä-Lapissa on palautettu uudestaan käyttöön aikaisemmin enemmän käytössä ollut nimi kaltaisilleni kirjoittajille. Se on vollottajat.

Olen tästä uudesta arvonimestäni kovin ylpeä. Taidanpa liittää sen ansioluettelooni.

Samalla kannustan kaikkia muitakin vollottamaan. Susien lailla.

----

vollottaa53*C itkeä suureen ääneen, kollottaa, ulista. Itkeä vollottaa. (MOT Kielitoimiston sanakirja 2.0)


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

28.10.2010 14.43
E
Hear, hear!
Parempi vollottaja kuin inisijä.