Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

16.9.2010 18.13

KPK THH ja KPK ICT

Kuntien uusilla palvelukeskuksilla on jämäkät nimet!

Eilen perustettiin kuntien uuden palvelukeskukset. Niillä on myös nimet.

Talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita tarjoaa KPK THH -yritys. Tietohallinnon ja tietotekniikan asiantuntija-, sovellus- ja infrastruktuuripalveluita tarjoaa KPK ICT -yritys. 

Nimien lisäksi jämäkkää luettavaa ovat myös yritysten kuvaukset tms. Tässä pari ytimekästä katkelmaa asiaa valmistelleen Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston papereista:

"Osaamiskeskukset tulevat toimimaan osaamisen kehittämisen, jakamisen, jalostamisen ja yhteistyön moottoreina. Erikoistumista, verkostoitumista ja yhteistyön tapoja selvitetään parhaillaan alueellisissa selvityksissä ja kansallisissa työryhmissä."

"KPK THH tarjoaa alla kuvattuja hyötyjä kuntatoimijoille. Hyödyt perustuvat yhtiölle asetettuihin tavoitteisiin ja ne vastaavat kuntaneuvotteluissa esiin nousseisiin tarpeisiin.

- Laadukas, vertailukelpoinen ja oikea-aikainen toteuma- ja ennusteinformaatio päätöksenteon tueksi.

- Informaation parempi läpinäkyvyys.

- Kustannussäästöt palvelujen tuottamisessa ja kehittämisessä.

- Resurssien vapautuminen kunnan ydintoimintoihin, enemmän lisäarvoa tuottavaan toimintaan.

- Osaavan henkilöstön saatavuus ja varamiesjärjestelyiden paraneminen.

- Henkilöstön osaamisen järjestelmällinen kehittäminen.

- Kuntatoimija voi neuvotella henkilöstön siirtämisestä KPK THH:n palvelukseen."

Taas tuli mieleen se hallintolain yhdeksäs pykälä: viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. No, tulihan mieleen tietysti hölynpölykin.

Ihan totta! Apuva!

http://www.sitra.fi/fi/Ajankohtaista/uutinen_20100827_kpk.htm   http://www.sitra.fi/NR/rdonlyres/0495E571-22FB-4E19-A175-B746CC3379BF/4473/KPK_THH_etenemissuunnitelma_yleinen.pdf        


Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa | Keskustele

16.9.2010 22.04
Aaargh
Ei voi olla totta!!
Tämä ei voi olla totta!!! Taasko pitää valittaa?! Miten nämä voi olla niin ulkona kaikesta, nythän julkishallinnon nime on juuri olleet runsaasti esillä. Ja mikä hirveä ristiriita tuon kielen ja sanoman välillä. Todellakin: APUVA!
17.9.2010 7.23
Veksi
Bingo!
Bingo (hevonkukkubingossa)!
17.9.2010 8.26
Koskela
Haastetaan oikeuteen!
Voisi olla mielenkiintoista testata käräjäoikeudessa, pitääkö hallintolakia noudattaa vai ei.
17.9.2010 12.14
Ulla Tiililä
Nimikilpailu tiedossa
Tyrmistyneenä uutisesta kävin Kuntien palvelukeskuksen sivuilla facebookissa kommentoimassa ja sain tällaisen vastauksen:

"Yhtiöiden nimeämiseksi tullaan järjestämään kaikille avoin nimikilpailu, johon voi osallistua myös tämän Facebook-ryhmän kautta. Osallistumisohjeet laitamme tänne heti, kun kilpailu avataan."

Nimiin voi siis ilmeiseisti vielä vaikuttaa! Toivottavasti turvautuvat meidän nimiasiantuntijoihin, kun valitsevat voittajia!
17.9.2010 13.21
Heikki
Palautetta
Pankaa nyt ensitöiksenne tuonne palautetta:

http://www.sitra.fi/fi/Yhteystiedot/palaute/palaute.htm
18.9.2010 21.37
Jukka K. Korpela
Vähän ohi maalin
Sitran uutisen mukaan KPK ICT ja KPK THH ovat yrityksiä. Siten hallintolaki ei koske niitä.
19.9.2010 9.36
Vesa Heikkinen
Jaa, ehkei tämä kuitenkaan ole näin yksioikoista. Hallintolakia sovelletaan "sovelletaan valtion liikelaitoksissa, julkisoikeudellisissa yhdistyksissä sekä yksityisissä niiden hoitaessa julkisia hallintotehtäviä".

Ja Sitra tiedottaa: "Yrityksiä rakennetaan verkostomaisesti toimiviksi organisaatioiksi, joiden toiminta perustuu kuntien jo olemassa olevaan osaamiseen, sen syventämiseen, ratkaisujen monistamiseen yhteistyön avulla sekä tiiviiseen sisäiseen ja ulkoiseen sidosryhmätyöskentelyyn muun muassa Kuntaliiton ja valtiovarainministeriön kanssa."

Otapa tästä sitten selvää. Julkisia hallintotehtäviä vai ei? Viranomaisia vai ei?
11.10.2010 13.36
Ulla Tiililä
Nimikilpailu alkanut
No niin, nyt se nimikilpailu on alkanut.
http://fountainpark.fi/kpk-ict

"Parhaita ehdotuksia palkitaan elokuvalippupaketeilla". Näin siis syntyy julkishallinnon toimijoiden nimiä nyky-Suomessa, leffaliput houkuttimina! Täytyy sanoa, että käsittämätöntä, kuinka ulkona kieli- ja nimikeskustelusta nämä ovat!

Kilpaan tähän mennessä keksityt nimet ovat pääasiassa lainvastaisia, kuten iCityLabs tms. Mutta ehkäpä ei voi odottaa muuta kisalta, jossa jossakin roolissa häärii organisaatio, jonka nimi on Fountainpark.