Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

15.9.2010 15.48

Sanan v-voima

Maanantaina alkoi sivuillamme tapahtua.

Pieni kiinnostava havainto vaan, joka koskee näitä blogisivuja. Lasse Koskela julkaisi merkintänsä "Vittu" lauantaina 11. syyskuuta klo 18.44. Ajattelin, että hohhoijaa, mutta olihan siinä jutussa oikeaa kieliasiaakin, ja kuten myöhempi keskustelu osoitti, havaittiin mm. erään suuryrityksen ponnekas pyrkimys suomalaisten suun siistimiseen.

Viikonlopun aikana kertyi muistaakseni muutama sata klikkausta. Keskimääräinen klikkaustahti blogimerkinnöillä on kai alle sata päivässä. Eipä siis mitään tavallisuudesta poikkeavaa... 

Mutta maanantaina joskus iltapäivän huitteilla sitten räjähti. Kyseisen blogimerkinnän olivat klikanneet jo tuhannet ihmiset. Nyt kun neljä päivää on kulunut tekstin julkaisemisesta huidellaan jo 17 000:ssa.  Juttu on tietysti kiinnostava ja vetävä ja siitä käyty keskustelukin tasokasta (tasoa se on vähän matalampikin taso...)  

Mutta se jäi mietityttämään, millaisia sanahakuja ihmiset tekevät maanantai-iltapäivisin ja mistä. Työkoneiltaanko :)    


Palaa otsikoihin | 11 puheenvuoroa | Keskustele

15.9.2010 17.02
Katleena
Suosittelun voima voittaa v-voiman
Itse en usko, että pelkkä otsikko houkutteli klikkauksia. Sen sijaan Kulutusjuhla-blogissa suositeltiin artikkelia (http://kulutusjuhla.fi/), ja siitä tweetattiin myös Twitterissä.

Lisäksi aihepiiri oli sellainen, että se sai
a) konservatiiviset kielenhuoltajat paheksumaan kielentutkijan kaameaa kielenkäyttöä
b) it-alan ihmiset puolustamaan tai haukkumaan sanaston laatijaa.
Kaksi ryhmää ikään kuin aktivoitiin kerralla.

Suosittelun ja linkityksen voima oli varmasti isoin tekijä kävijälisäykseen. Vai näkyikö kävijäseurannasta, että kyse oli nimenomaan hakukoneen kautta tulleesta vyörystä?
15.9.2010 17.24
Vesa Heikkinen
Joo, voihan se olla, että liittyy suosittelemiseen. Samantapainen ilmiö havaitiin jo aiemmin, kun Jouni Kemppi julkaisi blogimerkintänsä Johdatus vitun käyttöön.
15.9.2010 18.35
Seponseppo
vitun hakua
Mieki uskoisin Vesa, että vittua googlettavat taitavat hakea netistä jotain ihan muuta kuin kielenhuoltajien blogikirjoituksia. :) Eiköhän tässä sosiaalisella medialla ja repäisevällä otsikolla mennä päin... noniin. t. Seppo
15.9.2010 18.52
Jouni Kemppi
Internetin ihmemaailmassa suosioon riittää se, että yksinkin suosittu taho (Minun ja Koskelan kirjoituksen kohdalla yksi näistä oli The Lehti: http://lehti.samizdat.info/) linkkaa juttuun, silloin linkki alkaa nopeasti kiertää ircissä, twitterissä, facebookissa jne. ja hetkellinen suosio on taattu.
15.9.2010 19.29
Vesa Heikkinen
No niin, kiitos, oppia ikävä kaikki. Eikä sillä määrällä toisaalta ole väliä, kunhan on paljon.
15.9.2010 20.36
Eve
Veikkaan Facebookia
Veikkaan, että suuri(n?) syyllinen suosioon on Facebook. Ainakin omista yli kolmekymppisistä kavereistani usea oli laittanut linkin esille. Ja jos FB:n käyttäjällä on keskimäärin 100-200 ihmistä verkostossaan, nopea suosio ei hämmästytä enää. Ainakaan minua. Sellaista se sosiaalinen media teettää - yksi löytää jotain, ja sadat tulevat perässä! ;-)
15.9.2010 21.16
Vesa Heikkinen
Mainiotahan se tietysti on, että tieto jutuista leviää ja että juttuja luetaan. Näköjään ei ainakaan haittaa, jos jutussa satutaan käyttämään/käsittelemään v-tyyppistä sanaa.
15.9.2010 22.17
Koskela
Mää ole kauhia hämmästyny
tästä yhtäkkisestä suosiosta. Vaikka asiaahan minä mielestäni puhuin.

On jo aikakin panna stoppi kaikenmoiselle kusetukselle, jolla meiltä eurot viedään tarjoamalla sutta ja sekundaa vastineeksi.

Pitäisiköhän jatkaa urputuslinjalla kuluttaja-asioissa? Tarjolla olisi hyytäviä tarinoita muun muassa autoista ja taulutelevisioista.

Jos sata kiinnostunutta ilmoittautuu, voin aloittaa sarjan"Koskelan kootut reklamaatiot".

Meinaan kun olen kahdesti hovioikeudessa ollut ja 100 % tapauksistani voittanut.
16.9.2010 10.19
Ulla Tiililä
Sanasta kiinni?
Jos se on tuosta sanasta kiinni, se on vain se, koska blogikirjoitus otsikolla "kullin ääni" 9.4. keräsi jotakuinkin tavanomaisen määrän palautetta. Tosin en tiedä, kuinka paljon siinä on klikkauksia. Onko poikkeavan paljon?
16.9.2010 10.56
Vesa Heikkinen
No ei se varmaan pelkästään sanasta ole kiinni. Kullin ääntä on näköjään klikattu 5999 kertaa, aika tavanomaisesti.
16.9.2010 16.26
Kairo
Hakusanani on vittu
Mulla on syöte googlen uuden reaaliaikaisen haun kautta sanalla "vittu". Se tuottaa itse asiassa päivittäin kaikkea kiinnostavaa luettavaa. Ja aika runsaasti.