Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

20.8.2010 13.43

Urheilu, hulluutta

Esittelyssä uusi kamppailulaji: jäätappelu.

Taas läikähti aamukahvi rinnuksille, syy tietysti aamulehden. Sen mukaan Espoossa järjestetään lokakuussa "jäätappeluilta".  Tilaisuus pidetään Barona-areenassa (sic), ja mukana on kahdeksan jääkiekkoilijaa.

Lehden mukaan jäätappelu on kamppailulaji. Tähän asti olen luullut, että nyrkkeily, painiminen ja kaverin hakkaaminen kaukalossa on ollut kiellettyä, niin jääkiekkosääntöjen kuin Suomen lainkin mukaan.

Kuinka väärässä olenkaan taas ollut! Kysehän on puhtaasta ja reilusta urheilusta, jossa mies ottaa mittaa miehestä! Uutta verta kaukaloon! Ja pakkiin! Ja kaikki junnut katsomaan, mistä suomalainen mies on veistetty!

Mutta miksi tyytyä jäätappeluihin! Ryhdytään järjestämään myös maasto-, kaupunki- ja nakkikioskitappeluita...

Yäk. Väkivallan nimeäminen kamppailuksi ja mainostaminen urheiluna etoo. Poistun oksentamaan.

(...)

Ai niin. Tapella juontuu tappaa-verbistä, jonka ns. alkuperäisiä merkityksiä on mm. lyödä. (Ks. esim. Suomen sanojen alkuperä tai Nykysuomen etymologinen sanakirja.)


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja