Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

16.6.2010 9.25

Suomea, surkeaa

Suomen kielen lautakunta vetoaa yliopistoihin.

Suomen kielen lautakunnan ihmiset ovat huolissaan suomen surkastumisesta. Lautakunta on lähettänyt yliopistoille vetoomuksen suomen aseman turvaamiseksi tieteen ja korkeimman opetuksen kielenä. Lautakunnan mielestä kansainvälistyminen ei saa merkitä yksikielistymistä, siis englannistumista.

"Julkaisujen määrässä ja arvostuksessa englanti on useilla aloilla syrjäyttänyt tai syrjäyttämässä muut kielet. Impaktipisteiden ja sitaatti-indeksien laskeminen painottuu vahvasti englanninkielisiin julkaisuihin", lataa lautakunta.

Hienoa! Oman kokemukseni perusteella voin sanoa, että eipä esimerkiksi suomen kieltä koskevalla suomenkielisellä tutkimuksella tiedemaailmassa ja esimerkiksi rahoitustaistoissa pitkälle pötkitä.

Suosittelen yliopistopäättäjille oheislukemistoksi Katja Huumon väitöskirjaa: "Perkeleen kieli" – suomen kieli ja poliittisesti korrekti tiede 1800-luvulla. Suomi on sopinut tieteen kieleksi satakunta vuotta; joutaahan tuo jo väistyäkin?


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

16.6.2010 13.02
Ulla Tiililä
Vetoomus myös alakouluille?
Hyvä vetoomus! Saapas vain nähdä, riittääkö se vai pitääkö kohta vedota myös alempiin opinahjoihin. Oman lapseni kevätjuhla (tai oikeastaan ruusujuhlaksin nimetty tilaisuus, jossa hyvästeltiin kuudesluokkalaiset) käytiin lähes kokonaan englanniksi, oppilaiden puheita myöten. Syynä mahdollisesti se, että koulussa on englanninkielisiä luokkia. Aiemmin nämä on otettu huomioon niin, että rehtori on esittänyt osan puheestaan englanniksi ja pieni osa ohjelmasta on ollut englanniksi. Voitte kuvitella, että siitä koulusta ei sitten lähdettykään haikeana ja kyynelsilmin. Oli aika tehokas vieraannuttamisen tapa!
21.6.2010 14.16
Molle
Maksu, Kortti ja Automaatti
Yliopistomaailmassa sentään osataan puhua ja kirjoittaa suomea silloin niin halutaan. Huonommin on asianlaita liike-elämän puolella. Käydessäni kansallisen öljy-yhtiömme polttoaineen jakelupisteessä - eli bensa-automaatilla - huomioni kiinnittyi laitteen kyljessä komeilevaan tekstiin:

Maksu
Kortti
Automaatti

Muuta selitystä outoihin merkintöihin ei löytynyt, kuin että haluttiin kertoa mainitun laitteen olevan maksukorttiautomaatti. Puistattavaa ...