Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

10.5.2010 13.10

Jalopeurat Sotkussa

Kotuksessa kävi tänään kielitietoisia vieraita.

Kotuksessa vieraili tänään eskariryhmä Leijonat jollaslaisesta Poikkilaakson päiväkodista. Olipa kivaa ja kielitietoista porukkaa!

Näytimme lapsille Nimiarkistoa, josta löytyi paljon arkkeja ja aarteita, mm. leijona-nimiä (Leijonakivi, Leijonavaara). Kellarin kummitus taisi olla aamukahvilla, kun emme siihen törmänneet.

Esittelimme myös tutkijan työtä ja tärkeimpiä työvälineitä. Niitä ovat tietysti tuoli, pöytä, tietokone ja kahvikuppi.

Juttelimme siitä, mitä ne kotimaiset kielet ovat. Lapset tiesivät paljon kieliä: suomi, ruotsi, englanti, italia, espanja ja mitä niitä onkaan, intia ja kanada. Kielentutkijat kertoivat suomesta, ruotsista, suomalaisesta viittomakielestä, romanikielestä ja saamelaiskielistä ja saivat vastalahjaksi japanin kielen pikakurssin.

Keskustelimme lasten kanssa mm. leijona-sanan pitkästä historiasta ja siitä, miten leijonia ennen kutsuttiin jalopeuroiksi. Suomen jääkiekkkoleijonat olivat kaikkien tiedossa :)

Välillä maisteltiin mehua ja syötiin aakkoskeksejä.

Paljon puhuttavaa riitti lemmikkieläinten ja kavereiden nimistä. Erityisesti minua miellytti ehdotus, jonka mukaan kissalle voisi antaa nimen Televisio.

Puhuimme myös kirjoitetun kielen ja puhutun kielen eroista. Hyvin oltiin kartalla siitäkin, että kirjoituksessa minä on usein minä mutta puheessa taas .

Lopuksi etsittiin kirjaimia ja tehtiin niistä sanoja. Kirjaimista K, O, T, U ja S syntyy kätevästi esimerkiksi sana SOTKU.

Jalopeurat, kiitos käynnistänne täällä Sotkussa!

----

Tästä pääsee lukemaan Kaisa Häkkisen artikkelia jalopeurasta.

http://www.tieteessatapahtuu.fi/007/hakkinen.htm

Tästä pääsee katsomaan Päiväkoti Poikkilaakson nettisivuja:

http://www.hel.fi/wps/portal/Sosiaalivirasto/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/Sosv/fi/P_iv_hoito/P_iv_kodit/P_iv_koti+Poikkilaakso


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

10.5.2010 14.34
Vanha jellona
Hienoa kuulla, että kunnioitusta herättävän kuivakka tutkimuskeskus voi olla noin hauska paikka. Nämä eskarilaiset varmaan suhtautuvat kaikenlaisiin virallisilta vaikuttaviin paikkoihin avoimin mielin tämän vierailun jälkeen. Kielitietoisia lapsukaisia!
10.5.2010 16.43
Terhi Ainiala
Kiitos leijonille minultakin! Siinä joukossa on monta potentiaalista nimistöntutkijaa, sillä kovin osaavasti pohdittiin nimien salaisuuksia jo nyt.
10.5.2010 20.47
Veksi
Heh
Heh! :-)