Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

26.3.2010 10.48

Kansainvälistä kerjuuta kotomaassa

Helsingin yliopisto kerää rahaa Helsinki Insight -kampanjalla, Suomesta.

Helsingin yliopisto, tuo sivistyksen äiti, kehto ja suunnannäyttäjä, on taas hyvällä asialla. 370 vuotta täyttävä yliopisto aloitti tänään "varainhankintakampanjan".

Toiveissa on kerätä 20 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana. Kampanjakomiten puheenjohtaja Paavo Lipponen puhuu kokoomuslaisittain "kunnon talkoista".

Voisihan tuota köyhää yliopistoa tukeakin! Talkoohenkeä tarvitaan! Yliopistoa ei jätetä!

Mutta mutta. Miksi ihmeessä kampanjalle on valittu nimi, jota ei tavallinen tukija oikein tahdo tajuta: Helsinki Insight?

Lehtitietojen perusteella nimellä on haluttu korostaa, mitäpä muutakaan, kansainvälisyyttä. Rahat aiotaan silti ker(j)ätä Suomesta.

Ihmisten puolueen kannatusyhdistyksen tukijäsenenä näen tässä tiettyä kenkkuutta. Toisalta ja toisaalta.


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

26.3.2010 11.13
Erkki
Paavo antaa omistaankin
Taannoin täällä Savossa puhuessaan Lipponen kertoi lahjoittavansa itsekin firmansa varoja paitsi Helsingin yliopistolle myös "Junivöösiti of Iistön Vinlandille" (kotukselaisittain sanottuna) sekä jollekin pohjoisen yliopistolle, olikohan Oulun vai Rovaniemen?

Hän kehotti myös muita suurituloisia ja itseään paljon rikkaampiakin lähtemään talkoisiin. Tiettävästi jotkut lesketkin ovat antaneet Itä-Suomessa muutaman kymmenen tuhannen roponsa yliopiston avustamiseen...
26.3.2010 19.04
Terho
Surkea nimi
Kotimaiselle tuotteelle sopii parhaiten kotimainen nimi. Ei muuta.
26.3.2010 19.34
Veksi
LUMA

Nojaa, ehkä perusteluna on ollut kurottaa maailmalle. Vähän niin kuin LUMA-keskuksen MyScience-sivusto: http://www.myscience.fi/

"Englanninkielinen nuorille suunnattu verkkolehti MyScience julkaistiin perjantaina 19.3.2010 kello 15 osoitteessa www.myscience.fi. Usein päivittyvänä verkkofoorumina MyScience pyrkii olemaan ajankohtainen tiedon lähde ja keskustelun herättäjä. Lehti tuo esille luonnontieteitä, matematiikkaa ja teknologiaa, tukee nuorten aktiivisuutta ja tekee Suomea tunnetuksi tieteen ja teknologian kärkimaana. Lehti on maassamme ainoa laatuaan, ja sitä julkaisee Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva LUMA-keskus. "

Meillä kun oltiin huolissaan voimavarojen riittämättömyydestä ja luonnontieteellisten aineiden lukijoiden vähäisyydestä. Ehkä tällä kasvatetaan uudet opiskelijasukupolvet suoraan Ameriikasta!
26.3.2010 21.23
Ilmassa suuren kerjuujuhlan tuntua
Keräys oli jo täydessä vauhdissa tänään 370-vuotisjuhlapäivänä. Romanialaisiksi naamioituneet opiskelijat oli lähetty istumaan keskeisille paikoilla stadin kaduille kilisyttämään nappeja tyhjissä kahvimukeissa ja heiluttamaan riipaisevia kerjuukirjeitä ohikulkijoille.
30.3.2010 12.14
Auli H.
Kultakuume
Tänään 30.3. puhutaan radio ykkösen Kultakuumeessa yliopistojen kielestä klo 15.15.