Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

20.3.2010 10.02

Paperinen sota

Talvisotaa ja maahamuuttokriittisyyttä.

Todellisuutta kuulemma rakennetaan sosiaalisesti, siis yhdessä, kielellisesti. Olen tässä koko talven saanut kärsiä mm. sotatodellisuuden rakentamisesta.

Kaikki kynnellekykenevät tiedotusvälineet (no, tässä oli ehkä lapinlisää) ovat rakentaneet päivä päivältä talvisodan menestystarinaa uudelleen ja osin uusiksikin. Talvisodan henki on leijaillut vahvana lumikinosten yllä.

Nyt on välirauhan aika, ja kohta päästään rakentamaan jatkosodan tarinaa. Saapa nähdä, millainen siitä muovautuu.

Talvisodan rinnalla on käyty maahanmuuttosotaa. Miten minusta tuntuu, että tässäkään sodassa ei voi olla voittajia. Merkitystaistoissa voi vain hävitä, koska aina tulee uusi viimeisin sana.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

21.3.2010 19.05
Mamunen
Talvisodan hengestä voi olla ylpeä, mutta maahanmuuttosota hävettää. Miten täällä ei muisteta Ruotsiin muuttaneita suomalaisia 'elintasopakolaisia'? Täällä on aina kauhisteltu muitten maitten rasismia ja nyt ollaan itse samalla tiellä.
22.3.2010 15.50
Vesa Heikkinen
Mamunen, enpä tiedä tuosta talvisodan hengestäkään. Sanaparia on käytetty sangen epäilyttävissä yhteyksissä, esimerkiksi juuri näiden ns. maahanmuuttokriittisten kirjoituksissa, osana inho- ja vihapuhetta. Joillakin tuntuu olevan käynnissä jatkuva talvisota tunkeutujia vastan.

Niin ja: Paljon tuntuu olevan niitä, jotka ikään kuin haluavat omia tuon hengen. Milloin herrat, milloin narrit.

Ja vielä: Talvisodan henki tarkoitti monesti ja monelle hengettömyyttä. Sitä että nirri meni.