Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

18.3.2010 16.18

Englannin kielen ylivalta johti kanteluun

Kantelussa syytetään yhtä Helsingin yliopiston tiedekuntaa perustuslain rikkomisesta.

Auli Hakulinen nosti blogitekstissään esiin englannin kielen ylivallan Helsingin yliopistossa. Yleisradion mukaan asiasta on tehty kantelu oikeuskanslerille.

Näin Ylen uutisessa:

"Kirjoittakoot suomalaiset huippututkijat englanniksi, se on ihan toinen asia kuin perusopiskelu sellaiselle, joka lähtee valmistuttuaan maalle sikoja hoitamaan", Hakulinen suomii.

http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/03/englannin_kielen_ylivalta_johti_kanteluun_helsingin_yliopistosta_1537907.html

Ja Aulin blogitekstiin pääsee vaikka tästä:

http://www.kotus.fi/?5392_m=6234&s=3232


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

19.3.2010 9.40
Lukija
Hurraa!
Hyvä Auli Hakulinen! Ja kiitokset Heikkisen Vesalle mainioista blogeista! Joka kerta ei saa kommentoitua, mutta mielelläänhän näitä lukee! Välillä on samaa, välillä eri mieltä, mutta aina kiva lukea hyvin ja hauskasti kirjoitettuja juttuja.
19.3.2010 11.41
Erkki
Nimellä on väliä
Tuossa Ylen uutisessa Auli Hakulinen toteaa mm. sen, että kansainvälisyyttä tavoittelevat erityisesti maakuntien yliopistot ottamalla itselleen englanninkielisiä nimiä. Jo blogissaan 4.1.2010 hän kauhisteli ”Junivöösiti of Iistön Vinlandin” hankkeita englanninkielisen opetuksen saralla.

Mutta riittääkö englantikaan mielikuvien muuttamiseen? Savon Sanomissa 18.3.2010 kaupunginhallituksen jäsen Jaakko Kekoni kirjoitti, että ”Itä-Suomi”-sanaan liittyy tiettyä mollivoittoista mielikuvaa, josta on vaikea päästä irti. Itä-Suomen lääniäkään ei enää ole. Siksi Kuopio voisi kirjoittajan mukaan ilmoittautua ”Järvi-Suomen” veturiksi, sillä sen varaan on helpompi rakentaa myönteistä tulevaisuutta.

Saman lehden keskustelupalstalla nimimerkki Ericus kommentoi aihetta: ”Nyt meillä on kuitenkin Kuopion ja Joensuun yhteinen Itä-Suomen yliopisto (UEF: University of Eastern Finland). Olisikohan sen nimi pitänytkin olla Järvi-Suomen yliopisto (UTL: University of Thousand Lakes)?” Tähän vastasi nimimerkki Kettujuh kysyen, mitä ministeri Pekkarisen kotikaupungissa Jyväskylässä olisi mahdettu tykätä, jos Itä-Suomeen olisi otettu Järvi-Suomen yliopiston nimi.

Näin täällä aatokset lentelevät. Kyllä paitsi koolla myös nimellä on väliä.
10.10.2018 13.38
Kyllästynyt
Kyllästynyt englanniksi
Kiitoksia, Auli Hakulinen! Suunnattoman kyllästynyt kaikkialla vallitsevaan ja hallitsevaan englannin kielen ylivaltaan. Kamalaaa... En olisi uskonut kosaan tällaisen ajan koittavan.