Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

18.3.2010 13.36

Viinakauppahihtova lylyillä, kalhuilla ja rangoilla

Hiihtely on päivän puheenaihe.

Poika, 6 vee, kysyi aamulla, hiihdinkö lapsena rangoilla vai kalhuilla vai mitä olivat. Vai lykinkö kenties lylyillä? Oli oppinut Pikkukakkosesta hienoja sanoja.

Vastasin, että puu-Järvisillä jyystettiin. "No hiihtikö mummu tai mummi sitten rangoilla", oli jatkokysymys.

Mistä tulikin mieleeni, että vaimo laittoi juuri linkin Viinakauppahihto-tapahtuman verkkosivulle. Kaikenlaista hassunhauskaa hiihtelyä sitä Suomenmaassa harrastetaankin!

Viinanjuontiin en halua kannustaa enkä mainiota Sallaa mainostaa, mutta kyllä tässä tekstissä on minusta jykevästi sekä asiaa että imagonrakentamista. Murrettakin muljautetaan väliin meleko mukiinmenevästi:

"9. Perinteinen Viinakauppahihto Saijalta Sallaan lauvantaina 20.3.2010.

Matka on 45km. Lähtö Saijalta kello 08.00 alkaen. Puolimatkasta Kelloselän Erän majalta n. klo 11.00. Alko suljetahan klo 18.00."
 
http://loma.salla.fi/fi/tapahtumat/1256195506/


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

19.3.2010 9.52
Hännätön heinäsäkki
Kyllä Sallassa osataan! Alkomaholi on loistava kannustin pistää ihmiset hiihtämään. Ilmaiset kossut paikallaan 45 km lykkimisen jälkeen.
19.3.2010 16.15
Terhi Ainiala
Kyllä vain tekisi mieli lähteä Sallaan viinakauppahiihdolle, vaikka jo meinasin, että tämän talven hiihdot on hiihdetty!