Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

15.2.2010 12.09

Ukkoteini

Oletko sinä löytänyt sisäisen keskenkasvuisesi?

Tästä Suomi kohisee: ukkoteini. Toimittaja Anna-Stiina Nykänen määritteli ukkoteinin ukkomieheksi, joka haluaa pitää kiinni teinin elämästä. Kun muu perhe nukkuu, ukkoteini valvoo aamuyöhön lukien Tex Willeriä, pelaten pasianssia, katsellen luontodokumentteja. Nykäsen sanoin ukkoteini on "aikuinen mies, joka leikkii", siis metsästää, pelaa jääkiekkoa, ajaa moottoripyörällä jne.

Jaahas. Näin niitä sanoja ja merkityksiä synnytetään. Onkohan tässä taustalla kansainvälinen eli englanninkielinen uudissana? En tiedä, siksi kysyn.

Kysyn myös, mitä ihanaa ukkoteiniydessä oikein on.

Muuten olen sitä mieltä, että Nykäsen kuvaamaa ukkoteiniä voisi joku kutsua myös keskenkasvuiseksi nulikaksi. Tai ikuisen nuoruuden tavoittelijaksi? Tai egoistiksi?

"Haluan kaiken, mutta mikään ei riitä."

Míkä siinä onkin, että ihmisen on vaikea jättää asioita taakseen ja ns. mennä eteenpäin. Kuoleman pelkoko meistä ukkoteinejä tekee?


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

16.2.2010 14.04
Kaarina M
Akkateini
Hyvä homma, rupeanpa akkateiniksi ja katson kuinka kauan perhe jaksaa. Tiukkaa saattaa tehdä, kun kilpailen perheen ukkoteinin kanssa kaukosäätimen herruudesta - tai rouvuudesta. Motskarin rassaamisen sijaan saatan lukkiutua yöksi kylppäriin tekemään ranskalaista manikyyriä ja mesettämään pinkillä miniläppärillä muiden teinien kanssa. Mutta sehän on vain raikkaan nuorekasta ja elämäniloista puuhaa.