Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

1.2.2010 15.18

Saammeko saamenne, kiitos?

Kotuksen saamen kielen tutkimus kelpaisi Oulun yliopistolle.

Lauantaina 6. helmikuuta, jos luoja suo, vietetään saamelaisten kansallispäivää.

Saamen kieliä on tutkittu ja huollettu myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa. Tavoitteena on ollut "ennen muuta näiden kielten yhteiskunnallisen aseman vahvistaminen". http://www.kotus.fi/index.phtml?s=183

Kotus-työryhmä ehdotti, että tämä tutkimus/huolto siirretään Kotuksesta Oulun tai Helsingin yliopistoon. http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2010/liitteet/tr01.pdf?lang=fi

Kun ehdotus julkistettiin, Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen ilmoittautui heti saamen ottajaksi. "Oulun yliopisto hamuaa saamen tutkimusta", uutisoi Yle 21. tammikuuta.

http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/01/oulun_yliopisto_hamuaa_saamen_tutkimusta_1386011.html

Todennäköisesti halukkaita saamen saajia olisi myös Helsingissä, esimerkiksi Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuden laitoksessa? (Kyllä kyllä, sellainen laitos tosiaankin on olemassa!)

Niin, ja ehkä jossakin vielä elätellään sellaistakin toivoa, että Kotus saisi sittenkin pitää saamensa ja muut "pienet kielensä" ja kaiken muunkin, mitä ollaan keskeyttämässä, tehostamassa ja siirtämässä...


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

2.2.2010 12.48
Hmm
Pientä lievennystä
Niin, ehkä yliopistojen rehtorit on syytä esittää luonnostaan toisilta resursseja hamuavina olioina, mutta silti: uutisen taustalla oli radio-ohjelma, josta sai sen käsityksen, että nimenomaan *toimittaja* soitti Lajuselle ja kysyi, sopisiko Oulun yliopistolle Kotuksesta siirrettävä saamentutkimus.

On siis ihan mahdollista, että "hamuaminen" ja hamuajan etsintä on toimittajan aikaansaannosta. Niin kuin joukkoviestimissä niin usein. Kannattaa muistaa.

(Ja eikös olisi vähän noloa, jos Lajunen olisi sanonut että ei heillä sellaisia tarvita!)
2.2.2010 13.05
Vesa Heikkinen
Joo justiinsa. Toimittajan vika, mediapeliä. (Ja tähän se ironian merkki.)

Yliopistojen rehtoreillahan ei taatusti ole minkäänlaisia toiveita eikä haluaja? Yhteistä hyvää tässä vaan...

Tässä keskustelussa taitaa käydä niinkin, että asianosaiset jäävät kuulematta. Teemme Heistä palikoita, joista kisaamme ja joita siirtelemme sinne ja tänne.

Mitenkähän te saamelaiset itse haluatte kieltenne tutkimuksen ja huollon järjestettävän? Olis kiva kuulla = lukea.
7.2.2010 19.05
Vesa Heikkinen
Niin, halukkaille kommentoijille tiedoksi: vaikka saamesta puhutaan, haluaisin kommentit tällä yhteydessä suomeksi, kiitos.