Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

25.1.2010 12.37

Kuin eronnut joutsen

Yritys uudeksi kielikuvaksi.

Tiedättehän tunteen, kun toivoisi, ettei toinen ihminen olisi samassa tilassa kuin itse. Ei huvittaisi tervehtiä, ei tehdä elettäkään siihen suuntaan, että muka tuntee toisen. Ei vaikka on esim. jakanut saman jääkaapin kaksi vuotta.

Nyt tämän tunteen ja olotilan voi pukea sanoiksi vertauksen avulla:

"Olo oli kuin eronneella joutsenella." tai "Hän käyttäytyi kuin eronnut joutsen." tms.

Ai, miten niin? Nyt on tutkittu, että joutsenparikin voi oikeasti erota ja että eronneet joutsenet eivät enää tervehdi toisiaan, vaikka asuvat samassa ankkalammikossa.

Sarundi ja Sarini löysivät kumpikin uuden onnen Siperiasta, joka ilmeisesti opettaa niin monin tavoin...

http://uutiset.msn.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Britanniassa+eronnut+joutsenpari+ei+en%C3%A4%C3%A4+edes+tervehdi+toisiaan/1135252378987


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

25.1.2010 16.19
Veksi
Hotmailista Hesariin?

Katselin tuota linkkiä. :-) Osuva sanonta kylläkin, käytänpä sitä kuin omaani.
26.1.2010 10.04
Vape
Tykkää eronneista joutsenista
Lintumaiset asiat ja vertaukset kiinnostavat aina :).