Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

13.1.2010 12.31

Kotus-työryhmä antoi muistionsa

Siirtämistä, keskeyttämistä, tehostamista.

Kotuksen tulevaisuutta pohtinut työryhmä jätti tänään muistionsa opetusministeri Henna Virkkuselle:

http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2010/Kotuksen_tehtavat.html

Työryhmä ehdottaa mm. kahden murresanakirjahankkeen "tehostamista", vanhan kirjasuomen sanakirjahankkeen "keskeyttämistä", "tutkimusresurssien" siirtämistä yliopistoihin ja "vähemmistökielten toimintojen" siirtämistä yliopistoihin.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen nimi muutettaisiin Kotimaisten kielten keskukseksi.

Tässä sitä nyt istutaan ja ihmetellään. Resurssina.


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

13.1.2010 16.47
Terho
Sivistyskieli alas?
Missä muualla oman valtion enemmistön kansalliskieltä ajetaan tätä vauhtia alas? Kotuksen työllä ja kaikella osaamisella on mittavaa kulttuurista arvoa, mutta hallinnossa hyljeksitään!
14.1.2010 14.10
Pekka K
Well. Lopullinen Virkkusen ehdotus ei ole valmis. Ehkä kokoomuslainen ministeri keksii vielä ulkoistaa Kotuksen toiminnan Intiaan because olishan se paljon billigare. Vielä ehtii Elymöidä asiasta. Se voi Avittaa.
14.1.2010 14.24
Vesa Heikkinen
Niin, voihan olla, että tämä on vasta alkusoittoa. Muistio pannaan nyt kai sitten ns. lausuntokierrokselle, joka saattaa kestää vuoden. Sen jälkeen on ehkä odotettavissa päätöksiä. Ja sitä toivottua poliittista keskustelua?

Muuten, muistiota on uutisoitu aika värikkäästi. Sympatiat ovat vahvasti Kotuksen puolella, mikä tietysti tuntuu hyvältä.

Näyttää kuitenkin siltä, että Kotuksen perustoiminnot eivät tämän muistion esitysten perusteella ole uhattuina. Vai olenkohan lukenut tekstiä jotenkin väärin? Kieliä huolletaan ja tutkitaan edelleen ja suuria sanakirjoja tehtäneen jatkossakin. Toki muistiossa on mustiakin kohtia paljon, mm. vanhan kirjasuomen sanakirjan tekemisen keskeyttäminen ja vähemmistökielten tutkimisen ja huoltamisen epävarma tulevaisuus.

Hämmentävää, hämmentävää.
15.1.2010 9.58
Terhi Ainiala
Pieni korjaus Vesan kommenttiin: lausuntokierros ei kestäne kuin enintään kaksi kuukautta. Huhtikuussa Kotus ja opetusministeriö tulosneuvottelevat ja silloin tiedetään jo paljon enemmän. Muuten olen aivan samaa mieltä kuin Vesa.
27.1.2010 9.57
Helen
Muistio ja vanha kirjasuomi
Vanhan kirjasuomen osalta hämmentävää Kotus-työryhmän muistiossa on, että se antaa viestin, että vanhan kirjallisen suomen sanastosta ei tarvita minkäänlaista kattavaa esitystä. Tuntuu uskomattomalta, että minkään sortin suomenkielentutkija voi ajatella niin, mutta muistion takana on helsinkiläisiä huippufennistejä!