Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

12.8.2009 13.58

Vai vielä pelisäännöt?

Onko politiikka sittenkin peliä?

Päivän sana on pelisäännöt. Kyse ei kuitenkaan ole peleistä eikä urheilusta, vaan politiikasta.

Poliitikot peräänkuuluttavat yhteisiä pelisääntöjä, jotka koskevat sekä vaalirahoituksen hankkimista että etenkin siitä ilmoittamista. Mitähän tästä oikein pitäisi ajatella?

Näihin päiviin poliitikot ovat yhtenä henkilönä vakuuttaneet, että politiikka ei ole peliä eikä etenkään pelin politiikkaa eivätkä poliitikot pelureita. Eihän yhteisiä asioita hoideta sökö- eikä rulettipöydissä eikä potkupallokentillä! (Eihän?)

Nyt puhe pelisäännöistä tuntuu kelpaavan kaikille ja uppoavan mediaankin kuin kuuma veitsi kevytlevitteeseen. Ihanaa, pelisäännöt, ihanaa!

Journalisti hyvä, seuraavan kerran kun haastateltavasi puhuu pelisäännöistä, kysäise, mistä pelistä oikein on kysymys. Ja millä säännöillä sitä tähän asti on pelattu? Kiitos.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

16.8.2009 16.46
pikekuu
Pitää puhua pelisäännöistä, kun moraali, etiikka tai oikeudenmukaisuus eivät vielä himpun verran kumminkin rehellisen poliitikon suuhun sovi... Onhan noista niin noloa puhua, että opetusministeri (kok) haluaa poistaa eettisten kysymysten pohdinnan kouluistakin kokonaan. Pelisäännöillä vaan taaplataan. Niistä on hyvä vääntää näyttävästi kättä sillä aikaa kun kulisseissa pelataan. Pelissäännöt-sana vihjaisee, että pyrkimyksenä on "reilu peli". Semmoista mielikuvaa pitää pitää yllä, vaikkei kukaan semmoisella oikeasti valtaan pääse.
25.8.2009 16.11
LeenaM
Pelisääntöjä silmälumeeksi
Pelisäännöt on sitä samaa sanahelinää, kuin tilanteen kartoitus näissä puitteissa parlamentaariselta pohjalta asiaa lähestyttäessä. Pelkkää jorinaa jorinan vuoksi, ettei kuulija ehtisi ajatella ja vahingossa hoksata sisällön olemattomuutta. Tämä jorinalla sumutus näyttää purevan suureen osaan toimittajia, koska niin monet porukalle välitttävät niitä eteenpäin yleisölle. Herää kysymys: "Tietävätkö he mitä he tekevät?" ..kävikö edes mielessä, että asia/sisältö/merkitys puuttui tykkänään..
25.8.2009 17.36
Hyena
Millä me...
Jos kaivataan pelisääntöjä, niin paras kysymys kai on, että mitenkäs sitten tähän asti on pelatu, kun mitään sääntöjä ei ole ollut.

Oikea vastaus lienee, että on oltu kuin siat pellossa, mikä taas tekee vääryyttä sioille. Ne kun ovat ainakin porukalla pellossa mäyriessään ovat liikkeellä ihan selvin pelisäännöin. Isoin karju syö ensin isoimmat madot yms. vaalituet.