Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

16.6.2009 13.58
Vesa Heikkinen

Sääskiä, onko niitä?

Sääskiä, itikoita, hyttysiä: mahottomasti vai ei yhtään?

Soittelin kotipuoleen, Sallaan. Tähän aikaan vuodesta kuuluu aina vaihtaa sääskikuulumisia.

Sain ristiriitaista informaatiota. Yhden asianomistajan mukaan sääskiä on ollut jo mahottomasti: ikinä ei ole ollu näin palijon. Toisen asianomistajan mukaan sääskiä ei ole näkyny yhtään.

Minkähän verran niitä sääskiä eli itikoita eli hyttysiä eli ötököitä oikeastaan on? Ja millä nimellä näitä ei-niin-rakkaita lapsia pitäisi oikeastaan kutsua?

Kielitoimiston sanakirjan mukaan hyttyset ovat sääskiin kuuluvia hyönteisiä, joiden naaraat imevät verta. Itikka-sanaa käytetään a) hyttysistä ym. pienistä hyönteisistä ja b) naudoista, lehmistä (joissakin murteissa).

Meillä Sallassa oli vain pieniä iniseviä itikoita; ammuvat maidontuotantoyksiköt olivat lehemiä.

Sääennustusten lisäksi nykyään annetaan sääskiennustuksia, ks. esim.

http://personal.inet.fi/yhdistys/jatunintarha/

***

Jos Suomen suven sanat kiinnostavat, kannattanee tutustua myös tähän: 

http://lotta.yle.fi/ijulkaisu.nsf/sivut/lehdistotiedote?opendocument&pageid=Content081330C8C22

***

Salla-päivien aikoihin – Sallan nimipäivä on 19. heinäkuuta – vaihdetaankin sitten kuulumisia hilloista. Tarkoitan nyt niitä matalia valkoteriöisiä suokasveja, joiden marjat ovat kypsinä keltaiset. Se, mikä yhdelle on suomuurain, muurain tai lakka, on minulle aina hilla.

http://cc.oulu.fi/~herboulu/oulun_floora/es_hilla.htm

Tähän nimeämiseen liittyy hauska tarina, jota olen yrittänyt pitää hengissä.

Toimittaja kyseli sallalaispoliitikolta niitä ja näitä (siis asiaa) ja pyrki sitten lopettelemaan haastattelua keventämällä: ”No, onkos niitä lakkoja tulossa?” Tähän haastateltava: ”Mistäpä niitä lakkoja, kun ei ole töitäkään.”

Jos luet tätä, Erkki H., vastaa: menikö tämä juttu jotenkin näin?


Palaa otsikoihin | 10 puheenvuoroa | Keskustele

20.6.2009 6.08
ristoholopainen, Savo
itikat
NNo vuan vierivät assjsat.elähä virka:Itikat meillä p'äen tapetaan,lakat kerätään ja muille sanotaan päevee,...
20.6.2009 12.30
Valokinnoukkija
Missä valokki?
Yksi unohtui suomuurainten nimistä: Täällä Jalasjärvellä se on valokki. En tiedä, miten laajalti valokki-nimeä käytetään Pohjanmaalla, mutta Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan raja on tarkka raja valokin ja muuramen välillä.
20.6.2009 13.00
Pirkko Limnell
Lakkoja ja töitä
Kiitos hauskasta lakkajutusta. Olen viime aikoina kuunnellut Jaakko Teppoa. Jostain syystä lakat ja lakot tuovat mieleen Tepon oivaltavan työttömän ikuisuusajatuksen: En voi mennä rajan taa, sieltäkään en töitä saa...
20.6.2009 17.26
helanes
Poliitikko
ei huomannut kontekstin muuttumista tai asian vaihtumista small talkiksi.
TAI voipi olla niinkin, että hän sen hyvinkin huomasi, mutta eihän tuohon kysymykseen lappilainen vastaa. Eli käytti nokkelasti hyväkseen lakka/lakon ja lakka/lakan yhtenevyyttä lakkoja-muodossa.
20.6.2009 23.19
Saggeli
Köyhällä ystäviä...
Kyllä ovat vihonviimeisiä otuksia nuo suonsilmäkkeissä siinneet, ihmisverelle persot kesän vitsaukset.

Köyhän ystäviksi nimitetään kotiseudullani - varsin hirtehinen ilmaisu ja siksipä paras kuulemani.
21.6.2009 9.44
Valokinnoukkija
Hyvä helanes
Tottakai poliitikko huomasi! Hänellä se saattoi olla vakiovastaus. Mieheni antaa laajan selvityksen turveteollisuuden tilasta, kun häneltä kysytään josko hän on käynyt nevoilla lakkoja etsimässä.
21.6.2009 11.46
Tykäri
Itikoista
Itse koin kulttuurishokin kun menin Etelä-pohjanmaalle ja kuulin, että itikka on siellä lehmä - LEHMÄ?!
Noh, järkytyksen keskellä veistelin, että he laittavat ikkunoihin itikkaverkot, ettei lehmät tulisi sisälle ;)
21.6.2009 19.25
Erkki H
Onkos lakkoja...
Kyllä, juuri näin YLE:n toimittaja kyseli sallalaispoliitikolta. Muuten näyttää siltä, ettei lakkoja ole tänä kesänä tulossa, mutta eipä ole töitäkään tiedossa.
22.6.2009 10.40
Paavo A
Kun lakkaa satamasta,-
Taru Stenvall kirjoittaa kirjassaan Marski ja hänen "hovinsa" lakka/lakko-asiasta. Mikkelissä sanailtiin jatkosodan aikana ylipäällikön pöydässä jotenkin näin: -Onko sitä täälläpäin kuinka noita lakkoja? -Eipä niitä muuta kun joskus tuolla sahalla. -lähdetään hakemaan lakkaa satamasta.
22.6.2009 13.53
Helena K
Kiitos jalasjärvelääselle kieltäni kartuttavasta valokki-sanasta.
Kunpa vain niitä hilloja, lakkoja, suomuuraimia, hjortron på svenska ihmeellisenä valoilmiönä kasvaisi tuohon lähimetsään niin pääsisi vielä peurojen kera maistamaan, mitä niistä irtoaa, kun niitä valokiksi kutsuu.