Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

9.6.2009 15.33
Vesa Heikkinen

Remontti

Mitä tapahtuu todella, kun ääni muuttuu kellossa?

Olipa kerran remontti.

Ennen remonttia remonttimiehet puhuivat tähän tapaan: ”Kaikki järjestyy. Katellaan sen  mukaan, miten te haluatte. Voitte vaikka asua täällä remontin ajan. Me kyllä siirrellään tavaroita, kun asennetaan laminaatteja.”

Remontin alettua samat miehet käyttivät tällaista kieltä: ”Kyllä tämä nyt on vähän hankalaa. Tavaroita on niin paljon, että tässä menee tupla-aika. Tuo kirjahyllykin jouduttiin purkamaan kokonaan.”

Ja jatkoa: ”Pirun painavia laatikoita teillä on. Teidän pitäis kyllä ite siirrellä noita tavaroita, että päästäis kunnolla liikkumaan.”

Vielä: ”Tämä kyllä tulee nyt maksamaan enemmän kuin sovittiin.”

Vinkkelit vaihtelevat. Painotukset muuttuvat. Kieli kääntyilee. Merkitykset mutkittelevat.

Turpakäräjillä tavataan?

Sen pituinen se.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

8.7.2009 12.22
timo
kiinteä hinta
aina kannattaa sopia kiinteä hinta, ja jotkin tarkasteluvälit, jolloin tehty työ hyväksytään, ja jolloin se siirtyy asiakkaan omaisuudeksi.