Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

4.6.2009 14.50
Vesa Heikkinen

Kielentutkijoille töitä!

Kielentutkijoille olisi töitä kaikenlaisen kielitiedon ja -tietoisuuden lisääjinä, nukkuvien herättäjinä.

Kielentutkijoiden osuus Suomen miljoonapäisestä väestöstä on minimaalinen. Silti meitä on joidenkuiden mielestä liikaa: ”Nekin rahat voisi käyttää sairaiden hoitamiseen ja nälkäisten ruokkimiseen.”

Antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mistä puhuvat.

Kielentutkijoita ei ole liikaa vaan päinvastoin – aivan liian vähän. Kielentutkijoita pitäisi palkata kaikkialle: poliittista puhetta parantamaan ja markkinoiden salakieltä avaamaan, lakeja valmistelemaan ja virkatekstejä tuunaamaan, yritysten viestintää sujuvoittamaan ja eri alojen ammattilaisia avittamaan.

Kielentutkijoille olisi töitä kaikenlaisen kielitiedon ja -tietoisuuden lisääjinä, nukkuvien herättäjinä. Rohkenisiko tässä yhteydessä käyttää rumaa sanaa: kansakunnan kielikonsultteina.

Nythän on niin, että me inehmot täytämme maailmamme kaikenlaisella hölönpölöllä, tekstituuballa ja merkitysmössöllä. Teemme tekstejä teksteistä ja tekstejä varten, koska niin on kirjoitettu – kirjoitettu arvoihimme, visoihimme ja missioihimme, jotka nekin ovat tekstejä, jotka kertovat teksteistä, joita kukaan ei tarvitse, mutta joita tekstit vaativat tehtäviksi.

”Miksi täällä ei lue mitään?” kysyy pikkuinen korven keskellä. Niin sanotussa informaatioyhteiskunnassamme on luonnotonta, että on paikkoja, jonne ei ole kirjoitettu mitään.

Jos kielentutkijoilla olisi valta ja voima, tekisimme tekstejä vähemmän ja ne tekstit, jotka tekisimme, olisivat timangeja, kerta laakista ymmärrettäviä. Meille jäisi aikaa ja rahaa tehdä jotain muuta: Vaikkapa vaihtaa vauvojen ja vanhusten vaippoja. Rakentaa asuntoja asunnottomille, leipoa leipää leivättömille.

Tai olla tekemättä mitään, keskittyä olennaiseen. Olla ajattelematta. Ajatella.

***

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa on töissä satakunta kielen ammattilaista. Tutkimusosastossa meitä on pari kourallista.

Valtion tuottavuusohjelman perusteella väkimäärää ollaan vähentämässä kolmanneksella. Tuottavuusohjelman sanotaankin tuottavan runsaasti työttömiä ja lisää töitä jo muutenkin ylityöllistetyille työllisille.

Itälappilaisessa Sallan kunnassa on ilmeisesti nähty Kotuksen supistuksissa markkinarakoa ja perustettu kilpaileva kielentutkimustalo, jonka toimialaan kuuluu myös talviurheilu. Kuusamontien reunassa on kyltti, jossa seisoo tömäkästi SALLAN KOTUS JA PULUKKA.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

21.6.2009 21.26
Kirjaimilla nujerrettu
Vapaaksi tekstisaasteesta!
Kiitos hienosta jutusta! En ollutkaan koskaan ajatellut asiaa noin. Niin sanotut käytännöllisten töiden ystävät, jotka vaativat tutkimuksen lopettamista, ampuvat itseään jalkaan: jos kielentutkijoiden määrää vielä ennestään vähennetään, saatamme hukkua pian entistä runsaampiin ja huonompiin teksteihin, niin että varsinaiselle työlle jää aina vain vähemmän aikaa. Jo nyt esimerkiksi hoitotyössä tuntuvat erilaiset tekstit - suunnitelmat, raportit ja muut - syövän yhä enemmän aikaa itse hoitamiselta.
22.6.2009 16.17
Las
Näin on
Tekstitulvan keskellä kukaan ei huomaa kyseenalaistaa.