Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

12.1.2017 15.51
Vesa Heikkinen

Vihapuheen vuosi 2016

Ainakin sosiaalisessa mediassa.

Tutkiskelin sosiaalisen median aineistoja (Futusome) vuosilta 2014, 2015 ja 2016. Yritin saada käsitystä siitä, kuinka paljon vihapuheesta puhuminen on lisääntynyt sosiaalisessa mediassa.

Näyttäähän tuo lisääntyneen. Rankasti.

Vuonna 2014 vihapuheesta puhuttiin noin 14 000 some-viestissä, vuonna 2015 noin 41 000 some-viestissä. Vuonna 2016 vastaava luku oli noin 68 000. (Tein haun merkkijonolla vihapuh*, joka hakee kaikki vihapuh-alkuiset sanat aineistosta, esim. vihapuhe, vihapuhua ja vihapuhuja.)

Vihapuhekäyrä on aika jyrkästikin nouseva. Tarkemman tutkimuksen väärti olisi tietenkin sen selvittäminen, miten vihapuheesta puhutaan. Toinen avoin kysymys on, voiko määriä pitää suurina. Futusomen aineistossa on joka vuodelta kymmeniä miljoonia some-viestejä.

Kiivaimmillaan vihapuheesta somettaminen näyttää olleen syyskuussa 2016. Mitä silloin tapahtuikaan?

Entä mitä tapahtuu tulevaisuudessa? Ainakin nettipoliisi on alkanut käyttää some-viestinnässään vihapuheen vastaista tunnistetta #kivapuhe. Olisiko siitä tämän vuoden some-suosikiksi?

Futusomen verkkosivut

Pakkasenvihat-sanan levikki. Kotus.
Monelaista vihanpitoa meillä tunnetaan. Tässä pakkasenvihat-sanan levikkikartta.


Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa | Keskustele

13.1.2017 9.40
V. Ihanainen
Otsikko?
Otsikko ei vastaa tekstiä. Teksti käsittelee vihapuheesta puhumisen lisääntymistä. Siis vihapuhepuhetta, joka on eri asia kuin vihapuhe, mitä se sitten lieneekin.
16.1.2017 9.09
Timothée
Klikkiotsikko
Olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Klikkiotsikkoja odottaisi tapaavansa ennemmin iltapäivälehtien Internet-sivuilta. Kotuksen blogissa tällainen tuntuu tarpeettomalta ja jopa oudolta.
18.1.2017 13.38
JM
Kuppikuntaotsikko?
"Klikkiotsikosta" tulee mieleen vahvasti kuppikuntiin liittyvä otsikko. Jos taas tarkoitetaan klikkausotsikkoa, sen pitäisi olla muodoltaan paljon sekavampi ja pitempi ajatusviivoineen ja virheellisine isoine alkukirjaimineen. Pakollisina osina tietenkin anonyymi kukahan se nyt näin sanoi -osa ("dosentti: asia x on näin") sekä "- katso video!".
18.1.2017 16.20
Vihanimimerkki
Vihapuhe on vihamielistä puhetta, vai onko se enimmäkseen vihamielistä kirjoittelua? Vai voitaisiinko puhua vain vihamielisyydestä?
21.2.2017 15.28
PeMa
Vihateksti
Onko vihapuhe oikea sana, jos somessa on vihakirjoitus. Eikö kirjoitus ja puhe ole erillisiä asioita.
14.3.2017 11.55
Tatu ja Joona
Parantamisen varaa
Olen eri mieltä blogi kirjoittajan kanssa. Hän ei ole luokitellut vihapuheen tarkoitusta ja otsikko ei kerro sisällöstä. Tietenkin vihapuhe lisääntyy kun pikkulapset päästetään sosiaaliseen mediaan ilman vanhempien tarkkailua. Mikä lisää ns kiusaamista ja haukkuista netissä. Tulevaisuudessa kiusaaminen kasvaa vaikka poliisi sitä kiun yrittäisi poistaa. Ainut asia miten se poistetaan tai vähennetään on lapsien somen käytön vähentämisellä. Blogaaja voisi avata enemmän hänen tekstiään.
14.3.2017 11.57
Casper ja Oskari
Otsikko ei sovi
Tekstin otsikko ei vastaa tekstissä puhuttua asiaa. Tekstissä puhutaan vain vihapuheen nousseesta määrästä mitä on hankala todistaa pelkällä google haulla. Todennäköisesti "vihapuheen" määrä tulee nousemaan lähiaikoina, sillä enemmän ihmisiä tulee saamaan internetin ja käyttäjien määrä lisääntyy. Tekstissä ei ole myöskään selitetty mitä kirjoittaja tarkoittaa vihapuheella ja mitä viha puhe on.