Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

4.2.2014 14.10
Vesa Heikkinen

Mitäs me suomalaisen metsäteollisuuden pelastajat!

Jyrki Pöysän arvio genrekirjastamme hymyilyttää.

Olen näissä blogimerkinnöissäni ja muuallakin kiinnittänyt huomiota tekstilajiin eli genreen, jota yleisesti kutsutaan kritiikiksi tai arvosteluksi. Olen kysellyt, mikseivät kriitikot keskity olennaiseen eli teokseen ja miksei teosta lueta siinä kehyksessä, jonka teoksen tekijät ovat teokselle määritelleet.

Usein sitä tulee marmattaneeksi turhaankin ja nostaneeksi esiin niin sanotusti huonoja esimerkkejä. Harvemmin muistaa kehua ja kiittää, vaikka aihetta olisi useinkin.

Nyt muistan Tieteessä tapahtuu -lehteen (5/2013) kirjoittanutta Jyrki Pöysää. Hänen kritiikkinsä teoksestamme Genreanalyysi – tekstilajitutkimuksen käsikirja on tiukka mutta arvostava. Kritiikissä tuodaan esiin niin teoksen ansioita kuin niitäkin puolia, jotka kriitikon mielestä olisi voinut tehdä paremmin.

Mielestäni tällainen pohtiva kritiikki vie itse asiaa eteenpäin, jatkaa kirjan virittämää keskustelua. Katsoo kirjaan, mutta katsoo myös eteenpäin.

Ja mikä parasta, kritiikissä on tujaus huumoria. Näin Pöysä: puolentoista kilon painoista suomalaisen metsäteollisuuden pelastajaa on vaikea lukea makuultaan eikä sitä viitsisi oikein pakata mukaan matkoillekaan.

En tiedä, mitä mieltä Kotus-blogin lukijat ovat metsäteollisuuden pelastamisesta. Enkä oikein tiedä, mitä mieltä itsekään olen.

Mutta nuo kritiikin hauskat sanat… Metsurin poika kiittää. Metsuri itse ottaisi kyllä kirjamme käyttöön, päänalusena.

Kaikki tekstilajista (Tieteessä tapahtuu)

Tekstilajeista Kotuksen sivuilla


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

5.2.2014 1.36
Ville E.
Päänalunen?
Metsurin pää lienee sitten pehmeä, koska kirja ei ole. Pro gradu -tutkielmaani se oli kuitenkin mainio lähde.
5.2.2014 7.53
Vesa Heikkinen
Kyllä kyllä!
Olen nähnyt (entisten) tukkijätkien nukkuvan koivuhalko "tyynynään". Myös lankkua on kuulemma käytetty. Miksei sitten tällaista tiiliskiveä :)