Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

18.12.2013 10.53
Vesa Heikkinen

Rauhaa, ei räyhää?

Muutamia kysymyksiä joulun sanomasta.

Julkaisimme verkkopalvelussamme joulupaketin. Pakettiin on koottu monenlaista tietoa vuodenvaihteeseen liittyvistä sanoista ja tavoista.

Kun paketoin virtuaalista joulupakettiamme, alakulo alkoi vallata alaa. Joulun sanoma on rauha ja rakkaus. Tämä tulee mieleen alati ja monin tavoin, kun paketin tekstejä availee.

Periaatteessa useimmat meistä hyväksyvät sanoman, mutta miksi tämä hyväksyntä ei aina näy jokapäiväisissä valinnoissamme? Turhan usein tuntuu siltä, että elämä on jatkuvaa taistelemista, jos ei muuta niin outoa, mielettömältä tuntuvaa sanasotaa.

Kielen voima tekee kielestä voimattoman. Ja mielestä.

Kannatan avointa ja kriittistä keskustelua, terävääkin asioiden ruotimista ja mielipiteiden esittämistä. Mutta miten osaisimme keskustella siten, että kunnioittaisimme keskustelukumppaneitamme? Antaisimme arvon toisellekin.

Miten osaisimme olla ihmisiksi niin, että rauha voittaisi räyhän? Tätä hiljentyy nyt hautomaan omalta kohdaltaan ynnä osaltaan hän.

Kotuksen joulupaketti 2013–2014


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

18.12.2013 22.10
ukko Savosta
päin alvänttiä
Kiitokset kovasta joulupaketista, josta ei väkivaltaakaan näy puuttuvan, ainakaan noissa sanonnoissa.

Piti oikein avata linkki ennen kuin tajusin adventtia tarkoitettavan.

Omasta puolestani arvelen, etteivät sanat adventti ja evankeliumi aivan sattumalta ole tulleet tarkoittamaan naamataulua. Onhan ollut hyvin tiedossa, että virsikirjan alussa on adventtivirsien osasto samoin kuin Uuden Testamentin alussa evankeliumit.

Edestä päin kimppuun käymistä sopii siis sanoa vaikka päin adventtia lyömiseksi.

Em. teoksiin sopii itse kunkin tutustua tulevalla viikolla.


19.12.2013 20.03
Räyhääjä?
Kuka päätti?
Kuka on päättänyt, että ”joulun sanoma on rauha ja rakkaus”?

Germaaninen joulu (jonka nimestä suomen ”joulu” johtuu) oli keskitalven tapahtuma, jolloin uhrattiin Freialle.

Rooman valtakunnan imperator & caesar Aurelianus julisti December-kuun 25. päivän voittamattoman auringonjumalan päiväksi (Solis invicti dies). Christiani-nimiseen lahkoon kuuluvat ihmiset ottivat sen omaksi juhlakseen ja keksivät, ilmeisen epähistoriallisesti, että kyseinen päivä olisi heidän jumalansa Christuksen syntymäpäivä. (Tarinan mukaan ”paimenet olivat kedolla vartioimassa laumaansa”, mikä tuskin tulee kyseeseen keskitalvella Juudean ylämaassa.)

Mistä siis ”rauha ja rakkaus”? Peruskyynikko tietää, että kun joku sanoo sanan ”rauha”, niin nyt ollaan junailemassa jotain, ja kun joku sanoo ”rakkaus”, ollaan vaatimassa jotain, usein rahaa.