Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

25.9.2013 10.39
Vesa Heikkinen

Foliohatun päähän pälkähtää kaikenlaista

Paranoiaa ja konspiraatioita?

”Elop neuvotteli napakympin, mutta ei vedetä vielä foliohattua päähän”. Mihin tämä foliohattu oikein viittaa Helsingin Sanomien (24.9.2013) otsikossa?

Jutussa mainitaan, että foliohattu liitetään usein salaliittoteorioihin ivamielessä. Taustalla taitaakin olla joistakin vanhoista tieteisfilmeistä tuttu ajatusmalli, jonka mukaan folio suojaa säteilyltä.

Ehkäpä oikein hyvä foliohattu onnistuu estämään myös yritykset lukea ajatuksiasi? Jos hattu on täydellinen, se jopa estää omien ajatusten tahattoman vuotamisen päästä?

Foliohatusta on tullut jonkinlainen harhaluuloisuuden ja vainoharhojen sekä salaliittoteorioiden vertauskuva. Elop-asiassakaan meidän ei siis tulisi Hesarin mukaan sortua salaliittoteoriaan.

Foliohattua on alettu käyttää paitsi viittaamassa ihmisen päähineeseen myös ihmiseen. Esimerkki dome-fi-sivustolta (28.5.2013): ”Foliohatut ovat saaneet nimittäin päähänsä, että tätä kautta Mikkisoftan johtama liskomiesten ja juutalaisten salaliitto pääsee valvomaan olohuoneidemme jokapäiväistä elämää.”

Ensin on ihminen ja pää, sitten foliohattu, joka pannaan päähän. Ja kas kummaa: ihmisestä tulee foliohattu, jonka päähän pätkähtää kaikenlaista!

”Tin foil hat” -artikkeli Wikipediassa

”Foliehatt” -artikkeli Språktidningen-lehdessä


Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa | Keskustele

25.9.2013 12.28
...
Muitakin on.
Koppalakki, kukkahattu, valkoinen kypärä, Hankkijan lippis.
Jo päähineestä voi ennakoida millaista ajatustoimintaa siellä hatun alla tapahtuu.
27.9.2013 10.52
M
Lisäksi:
vrt. lättähattu.
27.9.2013 12.29
Erkki (eka)
Kultahattu (The Great Gatsby)
Siis kulje kultahatussa jos täytyy hänen tähtensä;
hän siihen ihastuu jos hyppäät hänen nähtensä,
ja hyppää, hyppää korkealle, kunnes huutaa hän:
”Rakas, kultahattu, mä sinut tahdon,
korkeimmalle pääsethän!”

(Epigrafi F. Scott Fitzgeraldin romaanin alkulehdillä)
27.9.2013 13.33
Valpurga
foliohattu
Tässähän on vanha tuttumme bahuvriihi (ks. Wikipedia).
30.9.2013 0.42
Pipoton
Esimerkki
Suomenkielisessä Wikipediassa on ao. "artikkelissa" lause"foliohattu voi suojata kantajaansa suurtaajuuksisimmilta radioaalloilta". Aika hyvä esimerkki foliopipoilusta.

Nykyisin muodissa ovat ajatukset, joiden mukaan tämän tai tuon luontaisvalmisteen tms. popsiminen suojaa kaikelta pahalta. Ja että kaikkea "geenimuunneltua" tulee kavahtaa, samoin "lisäaineita". Tai että on ihmisiä, jotka ovat allergisia sähkölle, jolta heidän siis pitää suojautua. Näille ei kuitenkaan sovi nauraa tai ivailla, koska niin monet uskovat niihin oikeasti ja niillä tehdään isoa bisnestä.

Joten nauretaan kaikki yhdessä vain foliohatuille. Foliohattuteollisuus ei käy kimppuumme sen takia.
1.10.2013 16.22
Vesa Heikkinen
Kiitos ajatuksen jatkamisesta!

Tämä foliohattu on mielestäni siksi erityisen kiinnostava, että se viittaa yhä vuoroin hattuun, vuoroin hatun käyttäjään. Ei vain jompaankumpaan.
2.10.2013 10.09
Jatkan
Kylähulluista
Nimimerkin "Pipoton" ajatusta voisi jatkaa: on yleisesti hyväksyttyä ja ehkä jopa fiksun näköistä kritisoida sellaisia kummallisia uskomuksia, joiden mukaan toimii vain harmittoman pieni vähemmistö. Tämä on nykyajan vastine suhtautumiselle kylähulluun tai narriin.

Ivailemme, toki mielestämme sivistyneesti ja hyvän maun mukaisesti ja referenssejä viljellen, foliohatuille ja ikiliikkujankeksijöille.

Tämä palvelee kahta tarkoitusta. Toisaalta voimme purkaa ivailemisen tarvettamme turvallisesti (ei esimerkiksi näytä rasismilta). Toisaalta taas voimme tarvittaessa lyödä foliohattuleiman johonkin, jota haluamme vastustaa ivan keinoilla. Näin on tehty esimerkiksi siinä dome-fi-tekstissä, jota kirjoituksessa lainataan. Kriitikot ja muut hankalia ajatuksia tai kysymyksiä esittävät kannattaa leimata omituisiksi.
4.12.2013 8.49
Pauli, Roni
Asiaa foliohatusta
Mielestämme foliohattu on erittäin mielenkiintoinen päähine. Se on myös erittäin halpa ja lämmin päähine talveksi. Itse en foliohattua ostaisi, vaikka tiedän sen suojaavan säteilyltä, koska sen käyttäjät voidaan yhdistää ehkä jopa salaliittoteoriitikkoihin. Opiskelijan näkökulmasta voimme sanoa, että foliohatun käyttö on erittäin tarpeellista, koska ajatukset muuten karkaavat. Esimerkiksi koetilanteessa ajatuksemme pysyvät päässä foliohatun ansiosta.
25.4.2016 16.09
Foliohatuton
Foliohattu
Jos joku valmistaa foliohatun, mitä ajattelette valmistajasta?