Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

21.8.2013 11.34
Vesa Heikkinen

Pakkosaamea

Luohte luonddu giela viisodahkii...

Löysimme kesällä Ailu Vallen.  Hän tarttui vaimoni käteen saamelaismuseo Siidassa Inarissa – ja alkoi soida. Dušši dušše duššat…

Toista tuhatta kilometriä Ailu soi autossamme, kun ajelimme siellä täällä pohjoisessa ja laskeuduimme lopulta alas Kajaaniin, Ristiinaan ja Helsinkiin. Ailu antoi pitkälle matkallemme siivet, unohdin Ailua kuunnellessa välillä jopa mojovan lonkkajomotukseni.

Nuorempi poikamme, 5 vee, imi itseensä laulujen sävelet, sanat ja rytmin. Rupesi laulamaan mukana, lauloi vieläkin, kun soitin oli jo suljettu, ja kuikka luikautteli viestejään salaperäisessä elokuun illassa Yövedellä.

luohte luonddu giela viisodahkii
vuollán juo albmailmmi viidodahkii
buot dáhpáhuvvá oktanaga
Ollisvuohta ii šat nagot ovtta haga

Kukaan meistä ei osaa pätkääkään saamea, ei Ailun pohjoissaamea, ei yhtäkään saamen kielistä. Mutta jotenkin, selittämättömällä tavalla, ymmärsimme jotain siitä, mitä Ailu halusi kertoa. Ja vaikka emme olisikaan ymmärtäneet, nautimme.

Oli pakko kuulla lisää ja lisää. On pakko.

luota luonnon kielen viisauteen
nöyrry/ anna jo periksi kaikkeuden laajuudelle
kaikki tapahtuu yhtäaikaa
kokonaisuus ei enää jaksa ilman yhtä

Ailu Valle Facebookissa (https://www.facebook.com/AiluValle)

Luonddu giella -kappaleen sanat saameksi ja suora käännös suomeksi luettavissa täältä (http://dussidussedussat.blogspot.fi/)

Ailu Vallen haastattelu, Yle Areena 8.2.2013 (http://areena.yle.fi/radio/1825747)


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

21.8.2013 11.37
Kyllästynyt
Kyllä pakkosaame voittaa aina (kaupallisten) radioiden iänikuisen pakkoenglannin!!!
22.8.2013 10.13
Laura Kataja
Puorre peäivi!
Vaihtelu virkistää!

Minä kyllä luulin että Vesa Heikkinenkin oli napsauttanut YLE:n sivuilta sitä uutista, joka jostain syytä vaihtoi uutislistan kieleksi saamen (pohjoissaamen, oletan).

23.8.2013 19.00
Pakoton
Pakkosaame?
Pakkosaamesta voitaisiin kai puhua, jos peruskoulussa opetettaisiin ”kaikille yhteisenä” eli pakollisena oppiaineena (jotakin) saamen kieltä.
28.8.2013 9.05
Vesa Heikkinen
Kiitos! Muutamat (sisäisistä) pakoista ovat erittäin miellyttäviä :)