Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

13.8.2013 15.13
Vesa Heikkinen

Mitä vikaa oli sairaslomassa?

Miksi sairausloma? Tapani Salminen ehdotti aihetta.

Tapani Salmista on jo pitkään häirinnyt sana sairausloma. Hänen mielestään se on kankea. ”Mitä vikaa oli sairaslomassa?” Salminen kysyy.

Salmisella on se mielikuva, että aikoinaan käytettiin juuri muotoa sairasloma. Miksi sanaa on vaihdettu?


Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa | Keskustele

13.8.2013 16.34
Kanapee
Sairaus
Loman perusteena on sairaus. Siksi yhdyssanan alussa on tuo muoto.
14.8.2013 0.54
pohtii
Sairaus vai sairas?
Hoidetaanko lomalla sairautta vai sairasta?
14.8.2013 11.16
Terveenä
Besserwisseröintiä
Nykysuomen sanakirjassa esiintyvät molemmat sanat ilman kannanottoa, ellei jonkinlaiseksi suosimiseksi tulkita sitä, että sanaa ”sairausloma” selitetään vain merkinnällä ”s.” (= substantiivi), kun taas sanalle ”sairasloma” annetaan myös määritelmä tai kuvaus: ”sairauden vuoksi saatu loma” ja kaksi käyttöesimerkkiä.

Sittemmin jotkut ottivat sellaisen kannan, että ”sairasloma” on muka väärin muodostettu, ja vaativat käyttämään muka loogisempaa sanaa ”sairauslomaa”. Logiikka, jonka mukaan ”sairausloma” on oikein, koska loman perustana on sairaus eikä sairas, ontuu tosi pahasti. Eihän vuosiloma ole loma, jonka perustana on vuosi, eikä aktiiviloma ole loma, jonka perustana on aktiivi. Yhdyssanojen muodostus on suomen kielessä hyvin monimuotoista, ja määriteosan merkityksen suhde kokonaisuuden merkitykseen vaihtelee paljon.

”Sairasloma” on ihan loogisesti muodostettu. Sairasloman saa siksi, että on sairaana (siinä määrin, ettei voi tehdä työtään).

Besserwisseröinti, jossa on yritetty ”korjata” ihan toimiva sana teoretisoivan päättelyn perusteella, ei suinkaan ole johtanut siihen, että sana olisi korvautunut ”paremmalla”. Sen sijaan on saatu aikaan horjuvuutta, kahden sanan rinnakkaiskäyttöä, joka häiritsee ihmisiä.

Hyvin virallisessa kielenkäytössä on syytä käyttää kömpelömpää sanaa ”sairausloma”, koska sitä käytetään lakiteksteissä.
14.8.2013 16.27
Kaunisunet
Muotoseikka
Tyhmempi voisi luulla, että adjektiivi ei mielellään ala nominatiivissa olevan perusosan kaveriksi? Eihän sanota "kaunisunet", vaan "kauneusunet".
14.8.2013 17.31
Sairas loma
"'Sairasloma' on ihan loogisesti muodostettu. Sairasloman saa siksi, että on sairaana (siinä määrin, ettei voi tehdä työtään)."

Loogisesti, jos mieltää "sairaan" substantiiviksi. Epäloogisesti, jos mieltää "sairaan" adjektiiviksi. Sen sijaan "sairauslomassa" ei ole tällaista häilyvyyttä.
19.8.2013 11.56
Timothée
Sairasloma = sairas loma
Kun yhdyssanan alkuosana on adjektiivi, vertautuu se kielitajussa sanaliittoon. Mustapippuri on suunnilleen sama kuin musta pippuri, omatunto kutakuinkin yhtä kuin oma tunto. Samalla logiikalla sairasloma vertautuu sairaaseen lomaan, siksi monet karttavat sitä.

Sitä paitsi normaalissa puheessa sairausloma kuulostaa usein samalta kuin sairasloma (diftongi ei aina erotu selvästi).

Sanaa sairas voi toki käyttää myös substantiivina, mutta sairasloman tapauksessa adjektiivinen käyttö on päällimmäisenä mielessä.
20.8.2013 16.26
K. Ruohomäki
Hullukaali
Joidenkin tässä esitettyjen kommenttien mukaan "hullukaali" on siis = 'hullu kaali' eikä suinkaan 'hulluuskaali', niin kuin voisi luulla.
14.3.2017 11.45
Ellantelttu
Loogista kenen kannalta?
Sairausloma on looginen vain yhdestä näkökulmasta. Lääkäri perustelee loman tarpeen sairaudella, ja työnantaja vaatii tällaista perustelua, samoin sairausvakuutus. Mutta potilas ei hae lomaa sairautta varten vaan itseään varten, voidakseen sairastaa ja tervehtyä. Potilaalle se on sairastamisloma, lyhemmin sairasloma.