Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

6.8.2013 13.56
Vesa Heikkinen

Koska ja että uudenlaisessa käytössä

”Myöhästyin tänään töistä, koska aamuruuhka.” Jenni Saarilahti ehdotti aihetta.

Jenni Saarilahti on pannut merkille uudenlaisia koska- ja että-esimerkkejä. Alla hänen ajatuksiaan aiheesta.

***

Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että moni aikuinenkin käyttää puolivirallisissa teksteissä koska-lyhennettä: Myöhästyin tänään töistä, koska aamuruuhka. Tällaista käyttöä on esimerkiksi blogikirjoituksissa.

Äskettäin Helsingin Sanomista sattui silmiini Reetta Rädyn kolumni lapsiperheen riidanaiheista. Räty käyttää siinä samantyyppistä että-lyhennettä: Joka kesä istumme pitempään ilman että tutti, kaatuminen, vaippa.

Kirjallisuudessa koska-lyhenne esiintyy ainakin tänä vuonna ilmestyneessä nuorten kirjassa, Salla Simukan teoksessa Punainen kuin veri:

Ei ei ei. Koska bileet. Koska huumeet. Koska murtautuminen kouluun. Koska rahat. Koska Elisan isä oli poliisi ja kuka heitä muka uskoisi ja heillä pitäisi olla vähän enemmän tietoa, muutakin kuin jotkut valokuvat ja tuhottu meili.

Käsittelen sitaattia taannoisessa bloggauksessani (ks. linkki alla).

Ymmärrän, että kieli muuttuu ja että sen pitääkin muuttua. Jostain syystä juuri tämä lyhennystyyli on kuitenkin ylittänyt täysin ymmärrys- ja sietokykyni. Se on siirtynyt jo sanomalehtikieleenkin.

Jenni Saarilahden blogimerkintään (K-blogi, www.lily.fi) pääset tästä.


Palaa otsikoihin | 11 puheenvuoroa | Keskustele

6.8.2013 18.41
Pin
Mitä ihmettä?!
Ensimmäistä kertaa näen tällaisia lyhenteitä ja olen puulla päähän lyöty. En edes ymmärrä virkkeiden merkitystä tässä muodossa. Voisiko joku kommentoida mitä esim. allaoleva tarkoittaa:

"Joka kesä istumme pitempään ilman että tutti, kaatuminen, vaippa."

Mitä sanaa / fraasia "että" tässä korvaa?
6.8.2013 19.04
Nimimerkki Erkki
Elliptismejä
Kaikissa esimerkeissä koska-sanan voi korvata yhtä lyhyellä mutta selvemmällä sanalla: "syynä".

Koska-sanan mainitunlaista käyttöä ei voida kieltää eikä estää, ja sen paheksuminenkin on hedelmätöntä. Sen sijaan jokainen voi halutessaan valita sanan "syynä", kun haluaa ilmaista asian lyhyesti.
8.8.2013 7.06
Johanna Laakso
Englannistahan tämäkin...
... siellä "because NOUN" -rakenne on tuoreehko mutta aggressiivisesti leviävä ilmiö. Siis: "koska"-sanan perään ei panna kokonaista lausetta vaan ainoastaan substantiivi. Language Log -palstalla aihetta käsiteltiin jo vuosi sitten: http://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/?p=4068 . Minusta tuntuu, että tämän kirjoituksen ja sen kommentoijien perustelut pätevät suomalaiseenkin koska-lyhenteen käyttöön: alkuaan on ollut kysymys jonkinlaisesta ironiasta, vitsistä, joka laimenee kun rakenne leviää yleiseen käyttöön tai suorastaan muoti-ilmiöksi. Puhujalla, tai henkilöllä, jonka ääni koska-väitteen takaa kuuluu (jota esim. siteerataan), ei ole kunnon perusteluja, tai perusteluja ei nähdä tarpeellisina esittää laajemmin. Töksäyttävällä elliptisellä rakenteella saadaan aikaan myös jonkinlainen vitsikäs rytmitys.

Ja meidän teini käyttää tällaista rakennetta taajaan. "Eihän meille tietenkään voi hankkia xzzzxzxzxzx, koska isä."
8.8.2013 8.15
Teemuki
Kehitystä
Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Minun mielestä tiivis ilmaisu on hyvää ilmaisua ja varsinkin tämä koska-lyhenne on nerokkaan tehokas. Että-versiota en ollut vielä kuullutkaan ja sen merkitys on vähän hukassa tai tuo esimerkkilause ei sitä hyvin avaa.

Kastuin, koska sataa. Kastuin, koska ulkona on vesisade. Kastuin, koska vesisade.
8.8.2013 11.02
pekka välieurooppa
puukapulakieltä
no voe tokkiisa, kyllä on karmeaa kieltä, töksähtelevää eikä mielestäni ollenkaan nerokasta. eiköhän puhutun tai kirjoitetun kielen pitäisi kuitenkin vähän soljua ja olla korville tai silmille jopa hivelevää.
en ymmärrä tällaista kielen väkisinmakaamista, olkoonpa kyseessä koska tai että.
en varmasti tule näitä ilmaisuja käyttämään koska typerää.
8.8.2013 20.17
Pirkko Limnell
Jotkut aina ymmärtävät
Luulen, että kirjoittaja luottaa lukijan kokemukseen ja kuvittelukykyyn.

"Joka kesä istuimme pitempään ilman että tutti, kaatuminen, vaippa."

Luullakseni jokaisen pienen lapsen vanhempi pystyy kuvittelemaan loput:

Joka kesä lasten kasvaessa saimme istua juttelemassa pitempään ilman että jonkun tutti oli hukassa, joku kaatui tai jonkun vaipaa piti vaihtaa.

Taloudellista puhetta, eikö? Ainakin minä tunsin ymmärtäväni.
12.8.2013 13.50
Timothée
Väsyttävää näennäistehokkuutta
@Teemuki: Millä tavalla "Kastuin, koska vesisade" on nerokkaan tehokkaampi kuin "Kastuin, koska sataa"?

@PirkkoLimnell: Raapaisit vain pintaa. Samalla "taloudellisella" tyylillä (sillä taloudellisuus on kaiken A ja O!) voidaan hoitaa jokseenkin kaikki kommunikaatio, niin puheessa kuin kirjoituksessakin. Tähän tapaan:

"Ilta. TV päällä. Kauhuleffa. Pelästyminen. Silmien sulkeminen. Jälleen avaaminen. Leffan loppuminen. TV kiinni. Sänkyyn. Levoton olo. Ei unta. Väsy aamulla."

Selkeää ilmaisua, jossa väärinymmärtämisen vaaraa ei ole. Ehdotankin, että suomessa siirrytään tästä hetkestä alkaen käyttämään yksinomaan tätä "nerokkaan tehokasta taloudellista" ilmaisutapaa.
12.8.2013 20.16
Tehomieli
ViM
Timothéen esittämä ilmaisutapa ei suinkaan ole erityisen tehokas. Jo aikoja sitten on kehitetty paljon tehokkaampi: kaikki sanat lyhennetään yhteen kirjaimeen. Kai kaikki muistavat EVVK-sketsin?

Esimerkiksi tutkintonimikkeiden lyhenteissä parodia on jo muuttunut todeksi. Luultavasti nykyisin voisi ilmoittaa tittelikseen minkä tahansa kaksi- tai kolmikirjaimisen lyhenteen, eikä kukaan kehtaisi kysyä, mitä AM, PTL tai UVT tarkoittaa.
4.10.2013 15.14
Marika
Koska laiskuus
Onhan kovasti paljon helpompi vetää sivulauseeksi pelkkä koska/että + substantiivi kuin miettiä, mitä oikeasti haluaa sanoa. Kyseessä on muoti-ilmaus joka ensimmäisen kerran nähtynä ehkä tuntui jopa hauskalta, mutta toistuvana vain ärsyttää - muuta syytä kuin henkinen laiskuus en sen käytölle keksi.
5.10.2013 18.31
U
Koska tehokeino?
Jos joku haluaa kirjoittaa ilman verbejä, koska tavoittelee jotain nasevaa tyyliä, kirjoittakoon minun puolestani. Jollei se sillä hetkellä miellytä tai toimi, aina voi lakata lukemasta ilman että närkästys, paheksunta.
8.10.2015 12.28
Lauri Oskari
Ettäpä että.
Tällaista kielenkäyttöä tulee paljon vastaan nuorten maailmassa. Ainakin puhuessä tätä kuulee paljon, kun ei jakseta puhua pitkästi tai keksiä hyviä lauserakenteita. "En jaksanut tulla kouluun, koska väsymys", on yksi hyvä esimerkkilause, jota kuulee usein käytettävän koulussa ainakin kavereiden ja luokkatovereiden kesken. Kirjoittaessa tälläinen sopiikin korkeintaan tekstiviesteihin. Jos yhtään pitää virallisia kirjoituksiaan tärkeänä ei käytä tällaisia sanavalintoja.