Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

6.8.2013 12.45
Vesa Heikkinen

Some, sote ja muut väännökset

Sananväännökset riivaavat nimimerkkiä ”pekka välieurooppa”.
Nimimerkki pekka välieurooppa ehdotti aihetta: ”lyhenteet ja pidenteet eli sanaväännökset” . Alla hänen ajatuksiaan asiasta.


***

Minua riivaavat nämä iänikuiset väännökset ihan normaaleista sanoista. Usein sanaväännökset ovat jopa pitempiä kuin alkuperäinen, ymmärrettävä sana.

Esimerkiksi some, mietin, mitähän sekin tarkoittaa. Lehdissä on ollut viime kuukausina sote kovin usein, sekin mietityttää. Myös monet virastojen nimet muokataan uuteen, tavallisesti tunnistamattomaan muotoon.

Karmein esimerkki on mielestäni yhäri. Ensin tulee mieleen ohari, siis negatiivinen merkitys. Kun lukee tekstiä eteenpäin, paljastuu, että kyseessä onkin yksinhuoltajaäiti. Väännös on kammottava!

On lempparia, hampparia ja vaikka mitä. Mutta esimerkiksi pankkiautomaatista ei vielä ole olemassa väännöstä, pitäisikö panna sanakilpailu käyntiin? Seinäfyrkka tai taalakone? Sampo ja otto ovat jo kai käytössä.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

6.8.2013 13.44
JuhaHuuhaa
Hellittelyt ja seinä

Lempparit ja hampparithan ovat mainioita hellittelysanan tapaisia ja hyvin tarpeellisia.

Itse en koskaan ota rahaa pankkiautomaatista, vaan seinästä.
6.8.2013 17.39
Kielimies
Jälleen yksi hyvä renki, mutta huono isäntä
"Lempparit ja hampparithan ovat mainioita hellittelysanan tapaisia ja hyvin tarpeellisia."

Mutta eivät suinkaan aina yksiymmärteisiä, mikä tekee moisista lyhennemuodoista joissakin tapauksissa lähinnä sisäpiirislangia.

Esim. automyyjät varmasti ymmärtävät "vakkarin", kun käyttävät sitä keskinäisissä keskusteluissaan. Mutta kun sama "vakkari" pannaan "tyylitietoisesti" autoliikkeen ilmoitukseen, se varmasti käy yli monen lukijan ymmärryksen.
7.8.2013 15.52
Painokone
Joillekin hipeille tomaatti
Pankkiautomaattihan on tuttavallisemmin maatti.