Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

18.6.2013 13.47
Vesa Heikkinen

Törmäojan immenköyrykäs

Maailmassa monta on ihmeellistä itikkaa.

Muistattehan Liekki-sonnin, Kalkun kengurun ja etenkin Ruokolahden leijonan? Entä tappajahauet ja väkivaltaiset varikset? Ei kesää ilman kiinnostavaa eläinuutista.

Kelpaisiko tämän kesän lööppieläimeksi köyrykäs? Ainakin Lapin Kansa ja Yle ovat kertoneet, että Savukoskelta on löytynyt ”neitseellisesti lisääntyvä köyrykäs”. En edes tiennyt sen olevan hukassa...

Kyseessä on tarkkaan ottaen immenköyrykäs. Uutisten mukaan immenköyrykkään on tähän asti luultu esiintyvän vain Kölivuoriston tuntureilla.

Kyseessä on jonkinmoinen sääski taikka hyttynen elikkäs itikka, siis niitä inisijöitä. Sääskiä tunnetaan uutisten mukaan Suomessa tällä hetkellä noin 2 700 lajia. Onkohan niillä kaikilla muuten nimet?

Immenkörsykäs (Rhabdomastix parva) on luokiteltu uhanalaiseksi. Hätäisimmät ovat jo kyselleet, kaataako tämä löytö lopullisesti Soklin kaivoshankkeen. Törmäojan latvathan taitavat ulottua aiotun kaivosalueen liepeille. Pitäisihän tällainen harvinainen inisijä suojella!

Immenköyrykäs, mikä ihana sana! Ihan herkistää meikäläisen könsikkäänkin mielen. Kyllä nyt voi jäädä rauhallisin mielin lomalle.

Lapin Kansan uutinen

Ylen uutinen

Vesa Heikkisen blogimerkintä Sääskiä, onko niitä? 16.6.2009


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

1.7.2013 9.57
Laura Kataja
Itikka
Onkos se nyt sitten köyrykäs vai körsykäs?

(pistääkö se?)