Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

16.4.2013 11.20
Vesa Heikkinen

Jytkyn jälkeen

Kaksi vuotta sitten tuli iso jytky. Mitä kuuluu jytkylle nyt?

Aiemmin sanaa jytky käytettiin lähinnä puhekielessä, jos käytettiin, ja sanaa pidettiin murteellisena. Kun kirjoitin aiheesta blogimerkinnän, monet kommentoijista kertoivat muistavansa sanan lapsuudestaan merkityksessä ’voimakas pamaus’. Muitakin käyttötapoja tuli esiin.

Suomen murteiden sanakirjastakin sana tietysti löytyi. Sanakirjan mukaan jytky tarkoittaa joko jotakin suurta, vankkaa ja jykevää tai jysäystä, pamausta. Sallan neito muistutti blogikommentissaan, että Sallassa jytky on tarkoittanut myös ’penkkipuuroa’.

Eduskuntavaalien myötä jytky tuli kertarysäyksellä valtakunnan puheenaiheeksi. Samalla sana siirtyi puhekielisistä käyttöyhteyksistä yhteyksiin, joissa yleensä on nojattu yleiskieleen. Vähitellen on käymässä niin, että sana luonnollistuu myös näissä uusissa yhteyksissä ja tasoittuu tyylillisesti. Jytkystä on tullut hovikelpoinen.

Jytky valittiin Kielitoimiston kuukauden sanaksi huhtikuussa 2011, antijytky tammikuussa 2012 (Pekka Haavisto presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle). Kotus-blogin Jytky-juttuani on klikattu yli 10 000 kertaa. Google-haku ”jytky” tuottaa lähes 200 000 osumaa. Myös Kielitoimiston sanakirjan uusimmassa versiossa (2012) on jytky: ”murt., ark. 1. jykevä, iso (asia, esine t. olio). 2. jysäys, pamaus.”

Jytkyä käytetään nyt, kaksi vuotta mediasyntymänsä jälkeen, monenlaisissa tehtävissä. On jytkyvippiä ja jytkylihapiirakkaa, on jytkystyleä ja jytkypeliä.  Jytky voi olla mikä tahansa yllättävä uutinen, uutispommi.

Verkon vitsikkääseen Urbaaniin sanakirjaan on määritelty jytkylle jos jonkinlaisia merkityksiä, tässä pari: Suurehko kasa fekaalista biomassaa, joka purkautuu ulos populistin poistoputkesta onnistuneen vaalikampanjan jälkeen. Kauhea pieru jossa tulee ”morkula” mukana n. puolessavälissä päästöä. Alkoholipitoista juomaa.

 Jytky Kotus-blogissa

Kuukauden sana Kotuksen sivuilla

Kaksi vuotta jytkystä -juttu Ylen sivuilla

Jytky Urbaanissa Sanakirjassa


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja