Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

27.12.2010 16.26

Vaikea avoimuus

Joulun alla uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan virastot suhtautuvat tietoja pyytäviin vihamielisesti tai välinpitämättömästi. Turun yliopiston tutkijoiden tekemän avoimuuskokeen mukaan monet viranomaiset jättävät yhä vastaamatta kansalaisten tiedusteluihin ja rikkovat siten julkisuuslakia.

Näin tutkimuksen tulos meille Hesarissa esiteltiin. Esittelijä oli tutkimuksesta vastannut professori Matti Wiberg.

Hienoa, että julkisuusperiaatteen toteutumista tai toteutumattomuutta seurataan. Tutkimuksen tai "avoimuuskokeen" tulokset ovat suorastaan hätkähdyttävät. Vain kuusi prosenttia kokeessa mukana olleesta virastosta vastasi tutkijoiden pyyntöihin viivyttelemättä.

Mutta: kestääkö tutkimusasetelma ja tutkimusten tulosten tulkinta avointa tarkastelua? Tutkijat lähettivät 230 valtion viranomaiselle sähköpostitse tiedustelun yksikön korkeimman johtajan palkasta ja työsuhde-eduista. Tutkijat esiintyivät tekaistuilla nimillä Johanna Mäkelä ja Tapani Laine.

Tältä pohjalta tehtiin sitten ainakin Hesarin jutussa rajuja yleistyksiä siitä, miten "viranomaiset panttaavat tietoa" eivätkä "osaa tai halua toimia julkisuuslain mukaan". Suomi nimettiin "salaajien valtakunnaksi".

Ehkä näin mittavien yleistysten tekeminen vaatisi useammanlaisia tutkimuksia ja myös tutkimuksellista avoimuutta? Pitäisi olla jokin konsti tutkia avoimuuden astetta myös avoimesti, eiks vaan? Millaisia menetelmiä keksitte?


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

26.2.2012 21.59
Tuija
tietopyyntö
Tietopyyntö on eräs tapa testata avoimuutta. Facebookissa on ryhmä Tietopyyntö.fi, jossa yritetään osoittaa hallinnolle, että viranomaisilla oleva tieto kiinnostaa kansalaisia ja että tiedolle on niin paljon kysyntää, että sitä kannattaisi avata koneluettavassa muodossa ja avoimesti lisensoituna.