Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

10.8.2010 14.51

Tulemme päivittämään tietokoneesi

Kaupustelijat ovat härskiintyneet.

Puhelimeni soi nykyään melko usein. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä soittaja on joku niistä tutuistani, joita en tunne. Päättelen soittajien olevan tuttujani, koska he heipattelevat, sinuttelevat ja käyttävät etunimeäni.

No, puhun nyt puhelinmyyjien osin sääliksi käyvästä, osin säälittävästä sakista. Eilen saavutin tällä rintamalla huomattavan torjuntavoiton sotkemalla härskin myyjäneidon ns. pasmat.

Kuten tapana on, myyjä sanoi aluksi sopivan epäselvästi, kuka soittaa ja mistä. Jotain englanninkielistä sieltä tuli ja joitakin numeroita.

Sitten päästiin asiaan:

- Me tulisimme sitten nyt päivittämään tietokoneesi... taloyhtiössä tehdään näitä päivityksiä... pälä pälä...

Keskeytin ja yritin tivata, kuka soittaa ja missä tarkoituksessa ja mitä keleen päivityksiä, mutta en saanut selvää vastausta, sopertelua vaan:

- Niin, tietokoneesi kaipaa päivitystä.... olemme tehneet näitä taloyhtiössäsi... palaute on ollut hyvää... tulisimme nyt päivittämään sinun tietokoneesi...

Tms.

Täytyy tunnustaa, että löin kuvitteellisen luurin myyjän korvaan. Ähisin ja puhisin ainakin puoli tuntia puhelun jälkeen: kehtaavatkin esiintyä, ikään kuin kyse olisi jostain taloyhtiön kanssa sovitusta asiasta ja ikään kuin minä olisin jo sopinut tietokoneen päivittämisestä jonkun kanssa. Päivittämisestä!

Tässä varmaan on jo kyse jos ei lain niin ainakin hyvien myyntitapojen rikkomisesta. Onkos muilla kokemusta tämänsorttisesta kielenkäytöstä ja käytöksestä?

Vissiin pitäis yrittää pysyä rauhallisena ja onkia tietoon soittajan tiedot. Sitten voisi kannella jonnekin muuallekin kuin blogiin :) 


Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa | Keskustele

10.8.2010 15.45
Kyy-Nikko
Päivitellään...
Kai neitosen puhelinnumero jäi muistiin? Siitä sitten seuraavaksi poliisin luo tekemään tutkintapyyntöä, olisiko tässä esimerkiksi petoksen (rikoslain 36:1 §) ja törkeän tietomurron (38:8a §) yritys. Ihan mahdollista nimittäin on, että tuossa oli tarjon jotain aivan muuta kuin tietokonehuoltoa.
10.8.2010 18.20
Koskela
Vesalle
Minulla on tästä ns. suoramarkkinoinnista tuoretta ja huonoa kokemusta. Huomaan vaihtaneeni sähköäni siirtävää firmaa. Se vetoaa puhelimitse annettuun suostumukseen. Kirjallista tilausvahvistusta en ole saanut. Käytäntö ei ole kuluttajansuojalain mukainen.

Ja sitten SBM-turvamerkintä. Soittaja ei ilmoittanut, että kyseessä on myyntipuhelu. Se hänen olisi samaisen lain mukaan tullut tehdä. Ensimmäisiin yhteydenottoihini ei vastattu mitään. Peruin tilaukseni sähköpostitse. Saa nähdä, tehoaako se. Mutta nythanän minulle on blogillinen todistajia...

Härskiksi on mennyt. Molemissa tapauksissa rikotaan kuluttajansuojalakia, joka on teoriassa hyvä mutta käytännössä huono.

Terveisiä myös Herttoniemen Automaahan ja sen venkoileville lakimiehille.
11.8.2010 14.30
Vesa Heikkinen
Ja lisää!
Harmaalla alueella liikutaan kai myös tällaisessa tekstarimainoksessa:

Teille on varattu lainaa 50-500 euroa osoitteessa Vippipalvelu.fi. Tunnistaudu ja hae lainaa! Terveisin Vippipalvelu.fi

Tällaisia viestejä lähetellään ihmisille, joilla ei ole ollut mitään tekemistä mainitun yrityksen kanssa. Kovastihan tuossakin oletetaan yrityksen ja vastaanottajan välisestä lämpimästä suhteesta.

11.8.2010 23.17
Eeva
Markkinointikielto kannattaa
Inhoan väkisinmarkkinoinnin kohteeksi joutumista. Pelkästään työ- tai kotirauhan rikkominen ärsyttää, vaikka soittaja tekisikin vain työtään. Vesan kuvaama tapaus olikin sitten jo täysin asiaton.

Vaikka olenkin vahvasti sitä mieltä, että jokaisen pitäisi saada elellä häiriöttä ilman sen kummempaa vaivannäköä, suosittelen paria pikku tointa:

- Puhelinmyyntikiellon saa voimaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan, kun soittaa numeroon 0600 13404 ja lausuu "kyllä", kun niin kehotetaan (jos siis soittaa siitä liittymästä johon kiellon haluaa). Lisätietoa:

http://www.asml.fi/rajoituspalvelut/kuluttajille/puhelintarjonnan_rajoituspalvelu


- Väestörekisterikeskuksen verkkolomakkeella voi kieltää tietojensa luovuttamisen suoramarkkinointitarkoituksiin. Lisätietoa:

http://bit.ly/alkbxV


Ehkä nämä olivat jo tuttuja juttuja, mutta jospa joku kommenttien lukijoista hyötyisi vinkeistä. :)
12.8.2010 9.18
Pertsa
Olkaa ystävällisiä puhelinmyyjille
Ne ovat usein koulupoikia ja -tyttöjä, jotka vain toistavat toisten kirjoittamia myyntitekstejä.

Monessa ukkoporukassa näyttää olevan oikein kilpailua, kuka osasi nöyryyttää puhelinmyyjää pahiten. Ei näin.
12.8.2010 18.01
keijovh
Puhelinmyyjistä
Tiedän myöskin tapauksen, jossa ihminen on pakotettu puhelinmyyjäksi työttömyysturvan menetyksen uhalla. Kysymyksessä saattaa siis olla tilanne, jossa soittaja ja vastaaja nauttivat tilanteesta yhtä vähän. Kuten Petrsa sanoi, ei näin.
12.8.2010 20.47
Vesa Heikkinen
Juu, sääliksihän niitä myyjiä enimmäkseen käy. Mutta kyllä kai tästä asiasta on voitava puhua? Olisi sitten myyntihommiin pakotetuillakin paremmat oltavat, kun myyntitoimitus saataisiin reilummaksi ja tekstit asiallisiksi.

Muuten olen sitä mieltä, että suoramainontaan/-myyntiin pitäisi erikseen pyytää lupa kansalaiselta. Nythän kansalainen joutuu erikseen kieltämään tällaisen toiminnan. Väärä oletus ja lähtökohta siis koko touhussa, mielestäni.
12.8.2010 23.06
Eeva
Ei oo reiluu
Aivan tottahan se tietenkin on, että lähtökohta on väärä.

Ja yrittäjillehän tuollainen omaehtoinen markkinoinnilta suojautuminen ei ole edes mahdollista. Juuri pari päivää sitten lehdissä kerrottiin tapauksesta, jossa huijarimyyjät soittelevat yrittäjille ilmoittaen, että näiden tulee maksaa Y-tunnuksestaan pakollinen monen sadan euron maksu. Aina joku lankaan menee, kun asia saadaan kuulostamaan tarpeeksi viralliselta.