Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

2.2.2012 11.48

Taistelusta meni maku

Viimeinen erä: kieli?

Presidentinvaalikamppailu se vaan jatkuu. Kaikki vaikuttavat jo väsyneiltä: ehdokkaat, toimittajat, äänestäjät. Eikä ihme, kun illasta toiseen pitää jauhaa samoista teemoista samoin sanoin. Ei tästä ärhäkkää sotaa eikä edes railakasta urheilukisaa saa, vaikka televisio-ohjelmien nimet yrittävätkin luoda kärjekästä vastakkainasettelua: Kaksintaistelu, Loppuottelu.

On puhuttu politiikan Putouksesta. Karnevaalia, kansanhuvia! Ja tähän väliin mainoksia...

Vihje toimittajille: Keskustelkaapa vaihteeksi siitä, mitä mieltä ehdokkaat ovat kielestä. Enkä tarkoita nyt vain ruotsin kielen asemaa (kovin tärkeä sekin) tai englannin vaikutusta Suomen kieliin tai yleistä puhetta kielitaidon autuaaksi tekevästä voimasta.

Mikä on ehdokkaan kielikäsitys? Millä tasolla hänen kielitietoisuutensa on? Mikä on kielen ja (arvo)vallan suhde? Mitä tarkoittavat avoimuus ja demokratia kielen näkökulmasta? Miten meidän pitäisi suhtautua esimerkiksi siihen, että monet kansalaiset eivät ymmärrä viranomaistekstejä?

Lisää käyttökelpoisia, erityisesti virkakieltä koskevia kysymyksiä on tarjolla esimerkiksi ”Kotuksen vaalikoneessa”. Se laadittiin eduskuntavaaleja varten, mutta teemat ovat edelleen hyvin ajankohtaisia.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

2.2.2012 22.18
L
Täydellinen vaalikeskusteluteema! Miten tuota ei ollut vielä keksitty?