Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

6.5.2011 12.12

Surmattu vai tapettu?

Mitä Osama bin Ladenille oikein tehtiin?

Olen hämilläni, missä ei tietysti ole mitään erikoista. Mutta silti.

Onko Osama bin Laden surmattu vai tapettu? Vai onko hän kuollut? Kaikkia näitä ja muitakin kielellisiä valintoja näkee uutisoinissa.

Tässä on hyvä esimerkki tilanteessa, jossa kielenulkoisessa maailmassa tapahtuu (tai tehdään) jotain, josta sitten olisi myös kielellisesti kerrottava. Joudutaan valitsemaan.

Tappaa tarkoittaa Kielitoimiston sanakirjan mukaan kuoleman aiheuttamista, hengiltä ottamista, surmaamista, murhaamista ja teurastamista. Surmaaminen taas on hengiltä ottamista, tappamista, murhaamista ja kuoleman aiheuttamista. Sen perusteella, mitä julkisuudessa olevassa informaatiosta voi päätellä, Osama suorastaan teurastettiin kuin eläin.

En ole ehtinyt analysoida asiaa pitemmälle, mutta ehkä teillä, hyvät lukijat, on tästä taas näkemyksiä? Ja sinä vailla opinnäytteen aihetta oleva opiskelija, otapa tästä onkeesi!  Miten 'kuoleman aiheuttamista' merkityksellistetään julkisissa teksteissä? Miten kulloisetkin valinnat selittyvät?


Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa | Keskustele

6.5.2011 15.35
Koskela
Vesalle
"Sen perusteella, mitä julkisuudessa olevassa informaatiosta voi päätellä, Osama suorastaan teurastettiin kuin eläin." Näin Vesa kirjoitti.

Pientä rajaa, Vesa. Teurastamiseen liittyy paljon muutakin kuin hengiltä ottaminen (veren laskeminen astiaan, kinneriin laittaminen, kalttaaminen, nylkeminen, sisäelinten talteenotto jne.).

On tässä tietysti mielenkiintoisia aspekteja. Jos kyseessä on sota, pitää noudattaa Geneven sopimusta sotilaiden ja sotavankien käsittelystä. Tällä perusteella Osama olisi pitänyt ottaa sotavangiksi. Hänen olisi kuulustelussa ilmoitettava vain nimensä ja sotilasarvonsa - ei muuta.

Jos taas kyse ei ole sodasta, on kysymys murhasta. Niin se yleensä on, jos mennään toisen kotiin ja ammutaan asunnon haltijaa päähän.


6.5.2011 15.54
Piet
tappaminen on tappamista
Eikö teurastaminen kuitenkin liity isompiin joukkoihin?

Enkä minä nyt tiedä, onko tätä Osamaa tapettu sen raaemmin kuin yleensä - silloin kun tapetaan. Kai se tappaminen raakaa toimintaa on aina. Vai olisiko hänet voinut vaivuttaa kuolen uneen jotenkin? Eri asia on, olisivatko amerikkalaiset voineet päätyä muunlaiseen ratkaisuun.

Surmaaminen taas on jonkinlainen kiertoilmaus. Hyttysiä tapetaan, siinä kun ei ole mitään pahaa.
Ihmisiä usein surmataan mielummin kuin tapetaan - ei kuulosta niin pahalta.
6.5.2011 19.41
Kielimies
Teloitus
"Teloitettu" voisi olla hyvinkin osuva ilmaus, mutta tietenkin poliittisesti epäkorrekti.
6.5.2011 20.58
Yleensä surmattu eli tapettu on myös kuollut. Obaman sanoin Osama "terminoitiin", siis lopetettiin. Päästettiin päiviltä, pantiin kylmäksi.

Ja sitten tuo terroristi, eikun vapaustaistelija, hukutettiin. Viskattiin eli nakattiin tai ehkä peräti heitettiin mereen ja upotettiin syvyyksiin eli pohjaan.


6.5.2011 21.44
Koskela
Vielä
Niin. Juu. Tappamisen seuraus on yl. vainaa. Sen tappamisen oikeudellinen arvionti on sitten eri asia: kuolemantuottamus, tappo, murha? Sotatilassa näitä termejä ei käytetä.

Nyt kai on kyse siitä, oliko Osama vihollissotilas, jonka käsittelyssä olisi tullut noudattaa Geneven sopimusta. Jos oli, olisi tullut vangita, jolloin hänen hyvinvoinnistaan olisi tullut huolehtia. Jos oli siviili, olisi tullut pidättää ja saattaa oikeuden eteen. Tässä tapauksessa äärimmäinen toimi eli päähän ampuminen olisi tullut kysymykseen vain oman hengen suojelemiseksi eli hätävarjelutilanteesta. Sellaista tuskin syntyy, jos mennään oikeudettomasti toisen kotiin toisen valtion alueella. USAn erikoisjoukkoja uhannee siis syyte ainakin kotirauhan rikkomisesta? Jos USA on ns. oikeusvaltio.
9.5.2011 9.37
Pertsa
Teloitettu
Keijo Korhosta haastattelivat radiossa. Hän puolusti teloitus-sanaa. "Osama bin Laden teloitettiin ilman oikeudenkäyntiä".

Ensin tuli mieleen, että teloitukseen liittyy kyllä oikeudenkäynti. Jos teloitetaan ilman oikeudenkäyntiä, se on tappamista. Mutta mutta. Ehkä vanha suomen kielen opiskelija Korhonen on tässä oikeilla jäljillä. Jonkilainen oikeus oli olevinaan taustalla.
12.5.2011 11.24
pekka välieurooppa
osama
mielestäni selvä teloitus oikeudenkäynnittä
12.5.2011 12.51
Varpu
Koskelalle
Jos olisin kansainvälinen etsintäkuulutettu, oleskelisin maassa, jonka viranomaiset olisivat antaneet amerikkalaisille luvan ottaa minut kiinni, ja nämä tunkeutuisivat kotiini, niin selvä kotirauhanrikkomissyytteen paikkahan se olisi. Kamuni varmasti katsoisivat kiltisti sivussam kun odottelisin oikeudenkäyntiä sellissäni.