Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

16.1.2013 15.28
Vesa Heikkinen

Solvaajat sananvapauden ja laillisuuden rajoilla

Myös vastenmielinen vihapuhe tuntuu olevan sallittua.

”Iltalehti ottaa räväkästi kantaa päivän polttaviin aiheisiin, on tarvittaessa toisinajattelija ja miettii jatkuvasti uusia näkökulmia sisältöjournalismiinsa. Iltalehti haluaa kertoa hyviä tarinoita, viihdyttää ja pitää lukijansa ajantasalla sekä Suomen että ulkomaiden tapahtumista ja henkilöistä.” Näin kivasti Iltalehti itsestään verkkosivuillaan.

Räväkkyyttä toden totta on nähtävissä esimerkiksi Iltalehden verkkokeskusteluissa, jotka ilmeisesti eivät kuulu sisältöjournalismin piiriin. Vuodenvaihteessa lehden eräässä keskusteluketjussa äidyttiin haukkumaan Umayya Abu-Hannaa oikein olan takaa. Nimittelyä, vääristelyä, vihanpurkauksia, vastenmielistä mölinää ynnä muuta sekoilua, mutta ilmeisesti ei laitonta? Ensimmäinen ajatukseni oli, kun luin mainittua ”keskustelua”, että tässä sitä vihapuhetta ja rasistista kielenkäyttöä nyt sitten toden totta tarjoillaan.

Alla joitakin katkelmia keskustelusta, arvioikaa itse. Tällaista sisältöä, sananvapautta ja räväkkyyttäkö me kaipaamme? En ymmärrä. Iltalehden sivut tuskin ovat edes pahimmasta päästä tässä mielessä? Minulle kyllä aivan riittävän pahat.

***

Uhmaaja Apu-Pata palasi maitojunalla...

Miksi palasi, olisi pysynyt poissa tästä maasta! Voi vittu, minä kun luulin että tuosta perkeleestä jo päästiin iäksi... :(

Olisko paksuna jollekin hasiskauppiaalle?

Voikun saisin vihata tuota ämmää ilman, että minua kutsuttaisiin rasistiksi.

Ja ensi vuonna tuo id..tti on taas varmaan Linnan juhlissa kunniavieraana.

Abura-Hanna on taas Suomessa? Ilmankos ilmanlaatu heikkeni äkisti.

Eikös tämä Ymäyä Äpy Hännä aikanaan vaatinut ”omaisuuden ja vallan uusjakamista maahanmuuttajille”... Mielestäni Suomen valtion tulisi julistaa Äpy Hännä ei toivotuksi henkilöksi Suomeen.

Juuri kun oltiin pääsemässä rasismista eroon niin tää ämmä tulee takas lietsoo vihaa.

abu hanna on hirveä ihminen

On se muuten oikeasti tuo ämmä niin vastenmielinen ollut meitä suomalaisia haukkuvine mielipiteineen ja valheineen.

Ainoa uudenvuoden toiveeni: Karkottakaa tämä kusipää-riidankylväjäloinen Suomesta lopullisesti!

sitten kannibaaleiksi ja syömme tänne tuppaavat nokikepit?

Iltalehti Skuuppi

Keskustelu Iltalehden verkkosivuilla


Palaa otsikoihin | 6 puheenvuoroa | Keskustele


Nimi(merkki)
Otsikko
puheenvuoro *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
16.1.2013 19.32
Elina
Journalismi kateissa?
Onkin kiinnostavaa huomata, miten vähän nykyisin sovelletaan journalismin eettisiä ohjeita käytäntöön. Periaatteessahan on kai niin, että tiedotusvälineen päätoimittaja on vastuussa siitä, että tiedotusvälineessä kirjoitetaan ja keskustellaan asioista, teoista ja ilmiöistä, mutta ei nimitellä asiattomasti tai loukkaavasti ihmisiä, eikä varsinkaan yllytetä vihaan yksittäisiä ihmisiä tai kansanryhmiä vastaan? Tavallaan voisi kuvitella, että Julkisen sanan neuvosto jakelisi langettavia tuomioita useimmille nykyisille tiedotusvälineille harva se viikko.
16.1.2013 20.09
Sillä lailla
Suu säkkiin
Kun nyt sensuroimisen makuun on päästy, niin eikö pitäisi vaatia, että kaikkien verkkokeskustelujen puheenvuorojen pitäisi mennä Kotuksen tarkastajan Vesa Heikkisen seulan kautta?

Kuka muuten pakottaa lukemaan jonkin skandaalilehden nettifoorumia, jonne kuka vain voi kirjoittaa mitä vain ja myös kirjoittaa? Jos on tarkoitus siivilöidä esiin jotain, jota voi haukkua rasismiksi (vaarattomasti sellaisella foorumilla, jota itse kontrolloi), niin kyllä siinä työkenttää riittää. Harvalla palkka juoksee sellaisesta.
17.1.2013 7.43
Laura Kataja
Keskustelusivut
Tässä on vähitellen oppinut välttämään noita keskustelusivuja.

ILtalehdessä taitaa olla vielä käytössä jälkimoderointi ilman rekisteröitymistä - ja taitaapa jälki näkyä tuossa.

Kilpalijankin sivuilla on välillä aikamoista törkyä, mutta ei sentään tuon tasoista (taso se tietysti on matalakin taso) kielenkäyttöä.
17.1.2013 9.30
Vesa Heikkinen
Kiitos kommenteista!

Eivät tunnu eettiset ohjeet koskevan tällaisia nettikeskusteluja.

Ei tällaisia keskusteluja tietenkään ole kenenkään pakko lukemalla lukea. Yleisesti ottaen on varmaan viisasta yrittää välttää vihapuheelle altistumista. Joskus näihin keskusteluihin kuitenkin törmää ikään kuin puolivahingossa. Voihan käydä niinkin, että esimerkiksi uutisia verkkolehdestä lukeva lapsi menee katsomaan myös keskusteluja.

Olisikin mielestäni erittäin toivottavaa, että vihapuhetta oikeasti kitkettäisiin myös verkkokeskusteluista. Varmasti sitä kitketäänkin, mutta paljon tuntuu olevan työtä vielä tehtävänä.

17.1.2013 14.42
Sakari
Kyllä solvaaminen ja herjaus ovat olleet kiellettyjä iät ja ajat. Nyt ne on korvattu termillä "kunnianloukkaus". Olisko niin, että myöhemmin lainsäädäntöön tullut "kiihotus kansanryhmää vastaan" eli vihapuhe olisi jotenkin tekemässä kaikenlaisen naaman aukomisen sallituksi ja olisiko peräti niin, että joiltakin tahoin itai jonkun toimesta han tarkoituksella yritetään vetää tulkintaa siihen suuntaan? Selkeäsanaista oikeuden ennakkopäätöstä tai lain muutosta odotellessa saamme varmaan tottua näihin.
17.1.2013 15.39
...jatkaa vielä
Tarkoitan sitä, että kun kansanryhmäksi nyt lainsäädännön väljän tulkinnan mukaan voidaan katsoa miltei mikä tahansa ryhmä, niin se tai siihen kuuluva voisi vetoamalla sanavapauteen sanoa mitä tahansa väittämällä muussa tapauksessa tulleensa sanavapautensa loukatuksi. Voi perustellusti olla jopa perustuslaillinen ongelma. Tätä nykyaikaa, ei tämmöistä ennen ollut, tai olihan...