Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

14.12.2017 13.38
Vesa Heikkinen

Satavuotias sanasampo, tekstitehdas

Tein videon, jossa käyn läpi itsenäisyyden ajan vuosikymmeniä.

Kielilautakunnat järjestivät marraskuussa Kielen ilo -seminaarin. Seminaarin ohjelmassa oli lyhyitä esityksistä, joita yhdisti ajatus oman kielen – suomen, ruotsin, saamen kielten, romanin ja viittomakielten – käyttäjilleen tuottamasta ilosta.

Minulla oli ilo ja kunnia valmistaa seminaariin esitys, jossa kävin läpi itsenäisen Suomen vuosikymmeniä kielen, tekstien ja puheiden näkökulmasta. Rakensin esitystä varten leikkimielisen ja merkityksillä leikittelevän videon, jossa hyödynsin juhlavuoden Sanoin saavutettu -sivujemme materiaalia ja Kotus-kanavalle tuottamiamme videoita.

Tässä video verkkolevitystä varten muokkaamanani. Satavuotias sanasampo, tekstitehdas – tehkää hyvin!


Sanoin saavutettu -sivut
Kielen ilo seminaari herätti tunteita laidasta laitaan (Kotuksen uutiset, 24.11.2017)

Suomi 100
Klikkaamalla kuvaa pääset Suomi 100 -sivuille.

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

14.12.2017 18.33
Pertsa
Kiitos videosta!
Erinomainen. Ainut mikä ottaa korvaan, on Ella Erosen lausunta alussa. "Oi, Maamme, Suomi, synnyimaa, soi sana kultainen!" Eikös se ole käsky: Soi sana ...! (Kuuluu lausuttaessa sois sana.)
20.12.2017 14.00
Vesa Heikkinen
Kiitos blogivuodesta 2017
Kiitos kaikille vuonna 2017 blogimerkintöjä kirjoittaneille ja blogikeskusteluihin osallistuneille. Blogitekstejämme voi kommentoida myös vuodenvaihteessa, mutta julkaisemme kommentit vasta loppiaisen jälkeen.
20.12.2017 14.49
Vaskilohi
Soi soi
Pertsa, oletettavasti, kun alkuteksitssäkin on " ljud högt, du dyra ord” imperatiivissa.