Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

26.5.2010 16.24
Vesa Heikkinen

Pöljän postia

Kiitos kirjeestä, poliisimies Hanna H.!

Sain postia vanhemmalta konstaapelilta Hanna H. Kuoressa lähettäjän kohdalla tosin lukee Itä-Suomen liikenneturvallisuuskeskus.

Olin osannut odottaa kirjettä. Valvontakameran salama nimittäin välähti, kun äskettäin ajelin valtatietä 5 Pöljän kylän kohdalla kohti etelää. Ymmärsin heti ajaneeni ylinopeutta, ei siinä mitään. Kirjeen mukaan nopeuteni oli 85 kilometriä tunnissa 80 kilometrin nopeusrajoitusalueella. Tunnustan ja kadun, ei tule toistumaan.

En nyt ryhdy tarkemmin saati seikkaperäisemmin erittelemään rikokseni syitä, mutta syynä oli se, että innostuin liikaa vaimoni juuri ostamasta Jope Ruonansuun cd:stä ja siinä olevasta syvän filosofisesta ja vastaansanomattoman yhteiskuntakriittisestä musiikkikappaleesta Aatteleppa ite:

Aattelepa ite, no mite, no site

Että käyttäisit omaa päätäs

Ettei sun juttujas toiset säätäs

Pelasta ittes ja elämäs site

Et aattelet kaiken järjellä ite

Aattelepa ite

Aattelepa ite

Iha ite

Aattelepa ite

Niin, kiitos kirjeestä, jonka tekstilajiksi olet merkinnyt "Huomautuksen", vanhempi konstaapeli Hanna H, ja kiitokset erityisesti siinä olevaasta runollisesta virkkeestä, jonka luvattanne kopioin tähän toivoakseni kuitenkaan syyllistymättä tekijänoikeusrikkomukseen tai muuhun tuomittavaan tekoon: "Rikesakkomenettelystä annetun lain 2a luvun 13j §:n 1 momentin mukaan, milloin nopeusrajoitusrikkomus on olosuhteet huomioon ottaen vähäinen, voi poliisimies muihin toimenpiteisiin ryhtymättä antaa kirjallisen huomautuksen."

Niin, entäpä poliisinainen? Tämä kai nyt sitten oli varsinainen pointtini, jos joku kieliMIES sitä sattui kaipaamaan.

Pöljä homma, kaiken kaikkiaan.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

27.5.2010 11.30
Eero V
Hieno näyte pykäläpulinasta, kiitos H.H.! :)