Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

30.3.2011 16.35

Politiikan sanojen kirja

645 sivua "inhorealismia". Ihanko alaston totuus?

Käsissäni on paksu kirja, jossa on kovat sinivalkoiset kannet. Kannessa on isommalla tekijänimi Matti Wiberg ja pienemmällä nimi Kalevi Koukkunen ja maininta (toim.). Oikein isolla on kirjan pääotsikko Politiikan sanakirja ja sitä paljon pienemmällä alaotsikko Inhorealistin versio. Sinisen värin alla kulkee ikään kuin telaketjun jälki...

Kirja on painava ja tuntuu alustavan lehteilyn perusteella sekä informatiiviselta että hauskalta. Montakohan sanaa tai ilmausta siinä selitetään? En löydä vastausta kirjasta, mutta onneksi netti on viisaampi: yli 14 000 hakusanaa.

Kirjan toimitusperiaatteita tai syntyvaiheita ei sivun mittaisessa Esipuheessa laajemmalti selosteta. Varsinaisesta tieteellisestä sanakirjasta tuskin on kyse. Ammattikielen tapaisesta, sen sanastosta ja fraaseista,  lienee kyse.

Tekijöillä on täytynyt olla pilkettä ja ehkä vallan malkojakin silmäkulmissaan, kun tätä mahtipläjäystä on työstetty. Minä jään miettimään syntyjä syviä: Inhorealismia? Vaiko sittenkin naturalismia? Tai karnevalismia?

Voisin kuvitella, että tähän kirjaan on hyvä tarttua silloin, kun oikein masentaa. Avaapa kirjan miltä aukeamalta tahansa, aina löytyy jotain ilon aihetta!

Vaikka olen seurannut politiikkaa melko aktiivisesti neljäkymmentä vuotta, löydän tästä kirjasta heti paljon sellaista, mikä on mennyt minulta täysin förbi. Oppia ikä(vä) kaikki.

mosatramppari maalainen

mugwumppari puolueen jäsen, mutta toisen puoleen ehdokkaan kannattaja

muniinpuhaltaja epärealistisen omahyväinen poliitikko

murkkuheppuli puolueen nuorisojärjestön harkitsematon, levoton tai ärhäkkä kannanotto


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

2.4.2011 11.10
V. Pilke
Kuulostaa kivalta näin kevätmasennuksen aikaan.Pitää varmaan hankkia.